Κούρδος πρόσφυγας ανάμεσα στους νικητές του «Νόμπελ των Μαθηματικών»

Μεγάλωσε μέσα σε πόλεμο, βοηθώντας τους αγρότες γονείς του. Κι όμως, ο Καουσέρ Μπιρκάρ, ένας Κούρδος πρώην πρόσφυγας, ήταν ανάμεσα στους νικητές του βραβείου Fields, του λεγόμενου «Νόμπελ των Μαθηματικών».


Το Βραβείο Fields, το κορυφαίο βραβείο στο πεδίο των μαθηματικών που αποκαλείται και «Νόμπελ των Μαθηματικών», απονέμεται φέτος σε τέσσερις μαθηματικούς, μεταξύ των οποίων είναι και ένας πρώην πρόσφυγας από το ιρανικό Κουρδιστάν.   

Το Fields απονέμεται ανά τετραετία σε μαθηματικούς έως 40 ετών, και για πρώτη φορά στην 82ετή ιστορία του, κανείς από τους βραβευθέντες δεν προέρχεται από τις ΗΠΑ ή τη Γαλλία. Κάθε βραβείο συνοδεύεται από το ποσόν των 15.000 καναδικών δολαρίων. Η μόνη γυναίκα που το έχει πάρει είναι η Ιρανή Μαριάμ - νικήτρια το 2014 - είναι  (πέθανε από καρκίνο το 2017).

Η ανακοίνωση έγινε κατά την έναρξη του συνεδρίου της Διεθνούς Ένωσης Μαθηματικών στο Ρίο της Βραζιλίας.   

Ο Καουσέρ Μπιρκάρ (δεξιά) παραλαμβάνει το βραβείο του (Φωτογραφία: ΑΠΕ/ EPA/Tania Rego).

Οι τέσσερις φετινοί νικητές είναι ο 30χρονος Γερμανός Πέτερ Σόλτσε, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βόννης και διευθυντής του Ινστιτούτου Μαθηματικών Μαξ Πλανκ (έγινε ο νεότερος καθηγητής πανεπιστημίου της Γερμανίας σε ηλικία μόλις 24 ετών και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους μαθηματικούς παγκοσμίως), ο 40χρονος Βρετανο-Ιρανο-Κούρδος καθηγητής Καουσέρ Μπιρκάρ του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, ο 34χρονος Ιταλός καθηγητής Αλέσιο Φιγκάλι του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ζυρίχης (ΕΤΗ) και ο 36χρονος Ινδο-Αυστραλός καθηγητής Ακσάι Βενκατές του Ινστιτούτου Προωθημένων Μελετών του Πανεπιστημίου Πρίνστον των ΗΠΑ.

Ο Μπιρκάρ γεννήθηκε στο Μαριβάν του Ιράν, μια κουρδική πόλη που υπέφερε στον πόλεμο Ιράν-Ιράν τη δεκαετία του ‘80. Σπούδασε μαθηματικά στο πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, ενώ πήγε στη Βρετανία το 2000. Μία χρονιά αργότερα, έγινε Βρετανός πολίτης.  



«Όταν ήμουν στο σχολείο, ήταν μια χαοτική περίοδος. Υπήρχε ο πόλεμος μεταξύ Ιράν και Ιράκ και η οικονομική κατάσταση ήταν αρκετά άσχημη», δήλωσε στον Guardian. «Οι γονείς μου ήταν αγρότες, οπότε περνούσα τον περισσότερο χρόνο βοηθώντας τους. Κατά πολλές έννοιες, δεν ήταν το ιδανικό περιβάλλον για να ενδιαφερθεί ένα παιδί για κάτι όπως τα μαθηματικά συμπλήρωσε.


Πηγές: 1, 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου