Οι αράχνες μπορούν να πετάξουν σύμφωνα με νέα έρευνα (video)

Νέα έρευνα ισχυρίζεται πως οι αράχνες μπορούν να πετούν και αναλύει τους τρόπους με τους οποίους το επιτυγχάνουν.






Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στη Μεγάλη Βρετανία και δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού, «Current Biology».   

Σύμφωνα λοιπόν με την εν λόγω μελέτη, οι αράχνες είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τα ρεύματα του αέρα για να πετάνε.    

Η μελέτη συνοδεύεται από ένα βίντεο όπου οι επιστήμονες κάνουν πειράματα βάζοντας δίπλα στις αράχνες μια μικρή αντλία αέρα.    

Περίπου, όπως ο Σπάιντερμαν, οι αράχνες χρησιμοποιούν τους ιστούς για να πάρουν ώθηση. Σε αντίθεση με τον Πήτερ Πάρκερ, βέβαια, δεν αιωρούνται ακριβώς αλλά περισσότερο μοιάζουν να «επιπλέουν» στον αέρα όπως κάνουν τα μπαλόνια.   




Οι αράχνες μπορούν και διαστέλλουν την κοιλιά τους, εκτοξεύουν τους ιστούς τους και περιμένουν πότε θα τους σηκώσει ο αέρας. Φανταστείτε, δηλαδή, τον τρόπο που πετάει ένας χαρταετός ή ένα μπαλόνι, αλλά σε κάτι πιο τρομακτικό.   

Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται από πολλά μικρότερα αραχνοειδή, ωστόσο, φαίνεται πως είναι σε θέση να το κάνουν και μεγαλύτερες αράχνες, σύμφωνα με έρευνα του Ιουνίου που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS Biology.    

Ωστόσο οι «πτήσεις» των αραχνοειδών φαίνεται πως δεν είναι η μοναδική ανακάλυψη. Στην ίδια έρευνα, οι Erica Morley και Daniel Robert υποστήριξαν πως ακόμα και σε ένα δωμάτιο που δεν υπάρχουν κύματα αέρα οι αράχνες μπορούν να «αισθανθούν» τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα και να τα ακολουθήσουν.   



Αν τελικά αυτό αποδειχθεί, θα μιλάμε, ουσιαστικά για το δεύτερο είδος στη Γη, μετά τις μέλισσες, που μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ηλεκτρικά πεδία για να πετάξει.  


Πηγές: 1, 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου