Νέα κλίμακα για τον εντοπισμό σημάτων από εξωγήινους πολιτισμούς

Μια διεθνής επιστημονική ομάδα δημιούργησε μια νέα κλίμακα που μετρά την πιθανότητα, κάποια από τα ραδιοσήματα που φτάνουν στα γήινα ραδιοτηλεσκόπια να προέρχονται από εξωγήινο πολιτισμό. 




Η κλίμακα «Ρίο 2.0» βαθμολογεί τα πιθανά εξωγήινα σήματα από το 0 έως το 10 και υποβλήθηκε προς έγκριση στη μόνιμη επιτροπή για την αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης, της Διεθνούς Ακαδημίας Αστροναυτικής.   

Ερευνητές από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ουγγαρία και την Ολλανδία, με επικεφαλής τον Ντάνκαν Φόργκαν του Κέντρου Εξωπλανητικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Σεντ Άντριους της Σκωτίας, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό αστροβιολογίας "International Journal of Astrobiology".   

Κατά καιρούς οι αστρονόμοι ανιχνεύουν ραδιοσήματα που τους φαίνονται διαφορετικά από εκείνα των φυσικών φαινομένων, αλλά στη συνέχεια, μετά από πιο προσεκτική ανάλυση, οι προσδοκίες τους για μια επαφή με εξωγήινους πάντα διαψεύονται -μέχρι στιγμής τουλάχιστον. 

Ένα σήμα της τάξεως 10, θα ισοδυναμούσε με «μια χειραψία με εξωγήινους», όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, ανάμεσα στους οποίους είναι η αστρονόμος Τζιλ Τάρτερ.   

Η Τάρτερ υπήρξε στο παρελθόν συνιδρύτρια και επικεφαλής ερευνών στο διάσημο αμερικανικό Ινστιτούτο Αναζήτησης Εξωγήινης Νοημοσύνης (SETI)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου