Το μπλε φως των κινητών είναι επικίνδυνο σύμφωνα με νέα έρευνα

Οι επιστήμονες λένε ότι έχουν εντοπίσει πώς το μπλε φως από smartphones, φορητούς υπολογιστές και άλλες ψηφιακές συσκευές καταστρέφει την όραση και μπορεί να επιταχύνει την τύφλωση.   Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Τολέδο στις ΗΠΑ αποκάλυψε ότι η παρατεταμένη έκθεση στο μπλε φως προκαλεί την δημιουργία και συσσώρευση δηλητηριωδών μορίων στα ευαίσθητα στο φως κύτταρα του οφθαλμού που μπορεί να προκαλέσουν εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας - μια ανίατη κατάσταση που επηρεάζει το μεσαίο τμήμα της όρασης.   

Το μπλε φως, το οποίο έχει μικρότερο μήκος κύματος και περισσότερη ενέργεια σε σύγκριση με άλλα χρώματα, μπορεί βαθμιαία να προκαλέσει βλάβη στα μάτια.   

Ο Δρ Ajith Karunarathne, βοηθός καθηγητής στο Τμήμα Χημείας και Βιοχημείας του πανεπιστημίου, δήλωσε: «Είμαστε εκτεθειμένοι συνεχώς στο μπλε φως και ο κερατοειδής και ο φακός του ματιού δεν μπορούν να τον εμποδίσουν ή να το αντικατοπτρίσουν».   

«Δεν είναι μυστικό ότι το μπλε φως βλάπτει την όραση και τον αμφιβληστροειδή του ματιού. Τα πειράματά μας εξηγούν πώς συμβαίνει αυτό και ελπίζουμε ότι αυτό θα οδηγήσει σε θεραπείες που επιβραδύνουν την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας».   

Ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας είναι μια κοινή πάθηση μεταξύ των ανθρώπων ηλικίας 50 και 60 ετών που έχει ως αποτέλεσμα σημαντική απώλεια όρασης. Προκαλείται από το «θάνατο» του φωτοϋποδοχέα, δηλαδή των ευαίσθητων στο φως κυττάρων, στον αμφιβληστροειδή χιτώνα.   

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι η κύρια αιτία τύφλωσης στις ΗΠΑ και ενώ δεν προκαλεί ολική τύφλωση, μπορεί να κάνει δύσκολες τις καθημερινές δραστηριότητες όπως η ανάγνωση και η αναγνώριση των προσώπων. Τα κύτταρα των φωτοϋποδοχέων χρειάζονται αμφιβληστροειδικά μόρια  για να αισθανθούν το φως και να ενεργοποιήσουν τη σηματοδότηση στον εγκέφαλο, επιτρέποντάς μας να δούμε.   

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η έκθεση σε μπλε φως προκαλεί στον αμφιβληστροειδή μια αλυσίδα αντιδράσεων που οδηγεί σε δημιουργία τοξικών μορίων στα κύτταρα των φωτοϋποδοχέων.   

Ο Kasun Ratnayake, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Toledo, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε: «Εάν φωτίσετε με μπλε φως στον αμφιβληστροειδή, ο αμφιβληστροειδής σκοτώνει τα κύτταρα των φωτοϋποδοχέων καθώς το μόριο σηματοδότησης στη μεμβράνη διαλύεται. Τα κύτταρα φωτοϋποδοχέα δεν αναγεννούνται στο μάτι. Όταν είναι νεκρά, είναι κάτι οριστικό».   

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εισαγωγή μορίων αμφιβληστροειδούς σε άλλους κυτταρικούς τύπους του σώματος, όπως τα καρκινικά κύτταρα, τα καρδιακά κύτταρα και οι νευρώνες, τα σκότωσε όταν εκτέθηκαν σε μπλε φως.   

Για όσους θέλουν να προστατεύσουν τα μάτια τους από το μπλε φως, ο Δρ. Karunarathne συμβουλεύει να φορούν γυαλιά ηλίου που μπορούν να φιλτράρουν τόσο το υπεριώδες όσο και το μπλε φως και να αποφεύγουν την περιήγηση σε κινητά τηλέφωνα ή τάμπλετ στο σκοτάδι. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Scientific Reports.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου