Πως η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει την ανθρώπινη νοημοσύνη

Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί σημαντική μείωση της νοημοσύνης, σύμφωνα με νέα έρευνα, που δείχνει ότι η ζημιά είναι πολύ βαθύτερη από τις γνωστές επιπτώσεις στη σωματική υγεία.   Η έρευνα διεξήχθη στην Κίνα, αλλά είναι σχετική για ολόκληρο τον κόσμο, με το 95% του παγκόσμιου πληθυσμού να αναπνέει αέρα που δεν είναι ασφαλής.   



Η επίδραση είναι χειρότερη για τους ηλικιωμένους, ειδικά για εκείνους άνω των 64 ετών, για τους άνδρες και για όσους έχουν χαμηλή μόρφωση. Προηγούμενες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση βλάπτει τις γνωστικές επιδόσεις στους μαθητές, αλλά αυτή είναι η πρώτη που εξετάζει ανθρώπους όλων των ηλικιών και τη διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών. Η ζημιά στη νοημοσύνη ήταν χειρότερη για τα άτομα ηλικίας άνω των 64 ετών, με σοβαρές συνέπειες, δήλωσε ο Xi Che, μέλος της ερευνητικής ομάδας.   

Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί επτά εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως, αλλά η βλάβη στις ικανότητες των ανθρώπων είναι λιγότερο γνωστή. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι ο τοξικός αέρας συνδέεται με την «εξαιρετικά υψηλή θνησιμότητα» σε άτομα με ψυχικές διαταραχές και προηγούμενη μελέτη η συνδέει με αυξημένες ψυχικές ασθένειες στα παιδιά, ενώ μια άλλη ανάλυση έδειξε ότι όσοι ζουν κοντά σε πολυσύχναστους δρόμους είχαν αυξημένο κίνδυνο άνοιας.   

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceedings της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, ανέλυσε τα γλωσσικά και μαθηματικά τεστ που διεξήχθησαν στο πλαίσιο των Οικογενειακών Μελετών της Κίνας σε 20.000 ανθρώπους σε όλη τη χώρα μεταξύ 2010 και 2014. Οι επιστήμονες συνέκριναν τα αποτελέσματα των δοκιμών με τα αρχεία των διοξειδίου του αζώτου και διοξειδίου του θείου.   

Βρήκαν ότι όσο περισσότερο οι άνθρωποι εκτέθηκαν σε μολυσμένο αέρα, τόσο μεγαλύτερη ήταν η ζημιά στη νοημοσύνη, με την γλωσσική ικανότητα να βλάπτεται περισσότερο από την μαθηματική ικανότητα και τους άνδρες να βλάπτονται περισσότερο από τις γυναίκες. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε διαφορές στον τρόπο εργασίας των εγκεφάλων ανδρών και γυναικών   

Ο Derrick Ho, από το Πολυτεχνείο του Χονγκ Κονγκ, δήλωσε ότι ο αντίκτυπος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη γνώση ήταν σημαντικός και η ομάδα του είχε παρόμοια προκαταρκτικά ευρήματα στο έργο τους. «Αυτό συμβαίνει επειδή η υψηλή ρύπανση του αέρα μπορεί να συσχετιστεί με οξειδωτικό στρες, νευροφλεγμονή και νευροεκφυλισμό», ανέφερε. Η ζημιά στη νοημοσύνη ήταν πιθανό να είναι αυξητική, αναφέρουν επίσης οι ερευνητές.   

Ο Aarash Saleh, ιατρικός ερευνητής στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε: «Η μελέτη αυτή προσθέτει στην τράπεζα αποδεικτικών στοιχείων που δείχνουν ότι η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να επιδεινώσει τη γνωστική μας λειτουργία. Η οδική κυκλοφορία είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας ρύπανσης της ατμόσφαιρας σε κατοικημένες περιοχές και οι κυβερνήσεις πρέπει να ενεργήσουν επειγόντως για την απομάκρυνση των οχημάτων που μολύνουν πολύ τους δρόμους μας». 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου