Επιστήμονες ανακάλυψαν μία τεράστια λίμνη νερού στον Άρη

Μία τεράστια λίμνη νερού στο υπέδαφος του Άρη, φαίνεται πως ανακάλυψε μία διεθνής ομάδα επιστημόνων.    





Αστρονόμοι με επικεφαλής τον δρ. Ρομπέρτο Οροσέι, από το Εθνικό Ινστιτούτο Αστροφυσικής της Μπολόνια, εξέτασαν τα δεδομένα που είχαν συλλεχθεί από τον Μάιο του 2012 έως τον Δεκέμβριο του 2015 και βρήκαν μία απότομη αλλοίωση των μετρήσεων με ραδιοσήματα στο νότιο πόλο του πλανήτη.     

Για την έρευνά τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τα στοιχεία του ραντάρ MARSIS που βρισκόταν πάνω στο διαστημικό σκάφος Mars Express.   

Για περισσότερο από δύο χρόνια, οι ερευνητές διασταύρωναν τα δεδομένα αποκλείοντας το ένα μετά το άλλο όλα τα ενδεχόμενα πλην της ύπαρξης νερού σε υγρή μορφή στο υπέδαφος του πλανήτη, σε βάθος 1,5 χιλιομέτρων.        



«Ανακαλύψαμε νερό στον Άρη», λέει ο Οροσέι. «Είναι δελεαστικό να σκεφτεί κανείς πως σε αυτό το σημείο ενδεχομένως να υπάρχει ακόμα ζωή στον Άρη», προσθέτει.    

Τα δεδομένα είναι παρόμοια με εκείνα των ραντάρ, όταν σκανάρουν λίμνες νερού κάτω από την Ανταρκτική και τη Γροιλανδία.   

Οι επιστήμονες της NASA συνδέουν άρρηκτα την πιθανότητα μικροβιακής ζωής με το υγρό στοιχείο, σε πλανήτες και σε δορυφόρους πλανητών.   Αν η υπόθεση επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για μία υπόγεια λίμνη διαμέτρου 10 χιλιομέτρων που αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητες για ζωή στον Άρη.     

«Αν οι ερευνητές βγουν αληθινοί, θα έχουμε μια τεράστια ποσότητα νερού στον πλανήτη», λέει η Κάσι Στέρμαν γεωφυσικός του πανεπιστημίου του Τέξας, που το 2016 είχε ανακαλύψει ίχνη πάγου στον Άρη.    

Στο παρελθόν, ο Κόκκινος πλανήτης είχε πιο ζεστό και πιο υγρό κλίμα - με μεγάλους όγκους νερού εκεί που τώρα οι επιστήμονες βρίσκουν ίχνη από αρχέγονες λίμνες και ποταμούς.   

Ο Σκοτ Χάμπαρντ, καθηγητής αεροναυπηγικής στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, που εργάστηκε για τη NASA στο πρόγραμμα εξερεύνησης του Άρη το 2000, χαρακτήρισε εντυπωσιακή την έκθεση των αστρονόμων.   

«Το μότο μας τότε ήταν "ακολουθήστε το νερό". Αυτή η φράση αποτυπώνει τα πάντα». 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου