Η κλιματική αλλαγή κάνει τα δέντρα μεγαλύτερα, αλλά πιο αδύναμα

Καθώς η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται, τα δέντρα πάνω στον πλανήτη έχουν μεγαλύτερη περίοδο μέσα στη χρονιά κατά τη διάρκειας της οποίας αναπτύσσονται. Αυτό το διάστημα μπορεί να είναι αυξημένο έως και κατά 3 εβδομάδες μέσα σε μια χρονιά.    




Όμως, όπως αναφέρεται σε σχετική έρευνα για τα δέντρα στην Κεντρική Ευρώπη, οι υψηλότερες θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με την μόλυνση που προέρχεται από τα αυτοκίνητα και την αγροτική δραστηριότητα, κάνουν το ξύλο τους πιο αδύναμο. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται δέντρα που καταστρέφονται ευκολότερα και είναι ακατάλληλα για υλοτομία.    

«Ανησυχώ πως το ξύλο δεν είναι τόσο δυνατό όσο ήταν στο παρελθόν» λέει ο Ρίτσαρντ Χότον, από το ερευνητικό κέντρο Woods Hole της Μασαχουσέτης. Αναφέρει πως τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν πως τα δέντρα μπορεί να ζημιωθούν ευκολότερα από τυχόν φαινόμενα κακοκαιρίας και πως δεν απορροφούν με την ίδια ευκολία το διοξείδιο του άνθρακα.    

Ο Χανς Πρετς, δασολόγος στο πολυτεχνείο του Μονάχου, ανησυχούσε αν η ποιότητα του ξύλου έχει αλλάξει. Μαζί με τους συναδέλφους του ξεκίνησαν να ερευνούν 41 περιπτώσεις δέντρων στη νότια Γερμανία, τα οποία εξετάζονται από τους ερευνητές ήδη από το 1870. Περιλαμβάνουν κοινά είδη, όπως την βελανιδιά και το έλατο.    

Σε όλα τα είδη που εξέτασαν οι επιστήμονες η πυκνότητα του ξύλου είχε μειωθεί από 8% έως 12%. Όπως αναφέρει στο Forest Ecology and Management, «περιμέναμε μια μείωση της πυκνότητας, όχι όμως σε τέτοιο σημαντικό βαθμό».    

Οι υψηλές θερμοκρασίας και η γρηγορότερη ανάπτυξη των δέντρων έχει συμβάλλει σε αυτό. Όμως ένας άλλος παράγοντα, λέει ο Πρετς,  είναι το μεγαλύτερο ποσοστό αζώτου που βρίσκεται στη Γη, εξαιτίας της εντατικής γεωργίας και της χρήσης των αυτοκινήτων.     

Άλλωστε και προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει αυτό το στοιχείο με τη χαμηλότερη πυκνότητα του ξύλου.    '

Όμως, για τον Πέκα Καούπι, περιβαλλοντολόγο  στο πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, δεν πρέπει να παραβλέπουμε και τις θετικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Τα δάση μεγαλώνουν γρηγορότερα. «Οι αρνητικές συνέπειες από τα πιο αδύναμα δέντρα είναι πολύ λιγότερο σημαντικές από τη θετική αλλαγή της πιο γρήγορης εξάπλωσης των δασών» εξηγεί.  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου