Πλανητικό φυτώριο ο Γαλαξίας

Διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακοίνωσε την ανακάλυψη άλλων 8 πλανητών τρεις εκ των οποίων ανήκουν στην κατηγορία των Υπερ-Γαιών (έχουν μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από αυτό της Γης) και βρίσκονται στην κατοικήσιμη ζώνη. Σε απόσταση τέτοια δηλαδή από το μητρικό τους άστρο ώστε να είναι εφικτή η δημιουργία συνθηκών ευνοϊκών για την ανάπτυξη ζωής.


Την ανακάλυψη έκανε ομάδα ερευνητών από τη Βρετανία και τη Χιλή χρησιμοποιώντας τα όργανα δύο συστημάτων αναζήτησης πλανητών που είναι εγκατεστημένα στο Νότιο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο στη Χιλή. Πρόκειται για τα συστήματα HARPS και UVES. Οι οκτώ πλανήτες βρίσκονται σε αποστάσεις 15-80 ετών φωτός από τη Γη και άλλοι βρίσκονται πολύ κοντά στο μητρικό τους άστρο ολοκληρώνοντας μια περιστροφή γύρω από αυτό σε μόλις δύο εβδομάδες ενώ άλλοι πολύ μακριά αφού χρειάζονται οκτώ χρόνια για να ολοκληρώσουν μια περιστροφή. Ολοι οι πλανήτες που εντόπισαν οι ερευνητές κινούνται γύρω από κόκκινους νάνους.

Οι κόκκινοι νάνοι είναι άστρα με μάζα 50% μικρότερη από αυτή του Ηλιου. Εχει διαπιστωθεί ότι περίπου το 80% των άστρων του Γαλαξία είναι κόκκινοι νάνοι. Ο αριθμός των κόκκινων νάνων στον γαλαξία μας εκτιμάται ότι ξεπερνάει τα 150 δισεκατομμύρια. Σύμφωνα με τους ερευνητές σχεδόν όλοι οι κόκκινοι νάνοι διαθέτουν τουλάχιστον έναν πλανήτη. Οπως είναι ευνόητο, αυτό σημαίνει ότι ο γαλαξίας μας είναι γεμάτος πλανήτες και οι πιθανότητες να υπάρχουν πλανήτες με συνθήκες φιλικές για την παρουσία της ζωής πολλαπλασιάζονται. Η νέα ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου