Άφαντος ο «Πλανήτη Χ»

Φως στην ύπαρξη του μυστηριώδη «Πλανήτη Χ» φαίνεται πως ρίχνει οριστικά μία νέα έρευνα της NASA. Στην νέα αυτή έρευνα εξετάστηκε ολόκληρη η ουράνια σφαίρα με σκοπό την εύρεση του άγνωστου πλανήτη κάτι που όμως δεν επιβεβαιώθηκε από τα αποτελέσματα.



Η υπόθεση της ύπαρξης του λεγόμενου «Πλανήτη Χ» προτάθηκε από τον Αμερικάνο αστρονόμο Πέρσιβαλ Λόουελ, ο οποίος στις στις αρχές του 20ού αιώνα, πρότεινε την ύπαρξη ενός τέτοιου σώματος προκειμένου να εξηγήσει κάποιες ανωμαλίες της τροχιάς του πλανήτη Ουρανού.

Μετά την ανακάλυψη του Πλούτωνα το 1930, πολλοί αστρονόμοι πίστεψαν ότι ανακαλύφθηκε ο Πλανήτης Χ. Τελικά διαπιστώθηκε  ότι ο Πλούτωνας δεν είχε αρκετά μεγάλη μάζα για να εξηγεί τις τροχιακές ανωμαλίες των εξώτερων πλανητών. Η ιδέα της ύπαρξης ενός άγνωστου πλανήτη στο Ηλιακό Σύστημα μάλλον έχει απορριφθεί από την πλειονότητα των αστρονόμων, αν και η υπόθεση του Λόουελ παραμένει θεωρητικά ανοιχτή.

Η πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Astrophysical Journal», βασίστηκε σε δεδομένα από το υπέρυθρο διαστημικό τηλεσκόπιο WISE της NASA, το οποίο σάρωσε δύο φορές ολόκληρο τον ουρανό το διάστημα 2010-2011, με διάστημα έξι μηνών ανάμεσα στις σαρώσεις. 

Οι ερευνητές εξέτασαν συνολικά 750 εκατομμύρια αντικείμενα που παρατηρήσε το τηλεσκόπιο (άστρα, γαλαξίες, αστεροειδείς κλπ) και αναζήτησαν αντικείμενα που είχαν μετακινηθεί από την πρώτη σάρωση μέχρι τη δεύτερη, ένδειξη ότι βρίσκονται σχετικά κοντά στη Γη. 

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει αντικείμενο στο μέγεθος του Κρόνου ή μεγαλύτερο σε απόσταση μέχρι 10.000 αστρονομικές μονάδες. Μία αστρονομική μονάδα (AU) ισούται με τη μέση απόσταση Γης-Ήλιου, περίπου 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Ο Πλούτωνας βρίσκεται σε απόσταση περίπου 40 AU από τον Ήλιο.

Οι ερευνητές μπόρεσαν επιπλέον να αποκλείσουν μια δεύτερη, παρεμφερή θεωρία, σύμφωνα με την οποία ο Ήλιος έχει ένα συνοδό άστρο το οποίο όμως βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση και με κάποιο τρόπο παραμένει άγνωστο ως σήμερα. Υπόθεση που όμως δεν επαληθεύτηκε από τα δεδομένα του WISΕ. 

 «Το εξώτερο Ηλιακό Σύστημα πιθανότατα δεν περιέχει έναν γιγάντιο αέριο πλανήτη ή ένα μικρό, συνοδό άστρο» είναι το συμπέρασμα της μελέτης σύμφωνα με τον συντάκτη της, τον Κέβιν Λούμαν του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια. Πειστικό συμπέρασμα, δεδομένου ότι η αποστολή WISΕ πράγματι ανακάλυψε άγνωστα ως σήμερα που βρίσκονται σε σχετικά μικρές αποστάσεις.

Αυτή η θεωρία έχει ελάχιστους υποστηρικτές και προτάθηκε για να εξηγήσει την υποτιθέμενη περιοδικότητα των βομβαρδισμών της Γης από αστεροειδείς. Το συνοδό άστρο υποτίθεται ότι πλησιάζει περιοδικά τον Ήλιο και διαταράσσει τις τροχιές των αστεροειδών, στέλνοντας ορισμένους προς τη Γη. 

Σε μια δεύτερη μελέτη που βασίστηκε στα ίδια δεδομένα, διαφορετική ερευνητική ομάδα ανακοινώνει την ανακάλυψη 3.525 άστρων και καφέ νάνων που βρίσκονται σε απόσταση μέχρι 500 έτη φωτός από τη Γη. «Δεν γνωρίζαμε τη γειτονιά του Ήλιου τόσο καλά όσο θα φανταζόταν κανείς» σχολιάζει ο Νεντ Ράιτ, κύριος ερευνητής της αποστολής WISE.

Έπειτα από την ολοκλήρωση της πρωτεύουσας αποστολής του το 2011, το υπέρυθρο διαστημικό τηλεσκόπιο τέθηκε σε κατάσταση αναμονής. Το 2013 ξύπνησε και μετονομάστηκε NEOWISE προκειμένου να αναλάβει να βοηθήσει τη NASA στον εντοπισμό δυνητικά επικίνδυνων αστεροειδών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου