Το διπλό ουράνιο τόξο της Αφροδίτης

Ομάδα ερευνητών του Ινστιτούτου Έρευνας του Ηλιακού Συστήματος Max Planck στη Γερμανία εντόπισαν και κατέγραψαν ένα ουράνιο τόξο στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης. Είναι η πρώτη φορά που το εντυπωσιακό ατμοσφαιρικό φαινόμενο εντοπίζεται σε κάποιο πλανήτη εκτός της Γης.







Οι ερευνητές μελέτησαν τα δεδομένα που κατέγραψε η ευρωπαϊκή αποστολή εξερεύνησης της Αφροδίτης, Venus Express και σε μια από αυτές εντόπισαν το φαινόμενο. Μάλιστα το συγκεκριμένο ουράνιο τόξο ανήκει σε έναν σπάνιο τύπο που στα αγγλικά ονομάζεται «glory» αλλά στα ελληνικά έχει επικρατήσει ο όρος «διπλό ουράνιο τόξο».

Πρόκειται στην ουσία για δύο «αλληλοεμπλεκόμενα» ουράνια τόξα. Το εσωτερικό ουράνιο τόξο είναι πιο φωτεινό, για αυτό και ονομάζεται πρωτεύον. Τα χρώματα είναι αντίθετα στα δυο ουράνια τόξα, δηλαδή, στο πρωτεύον τόξο εσωτερικά βρίσκεται το ιώδες και εξωτερικά το ερυθρό χρώμα, ενώ στο δευτερεύον τόξο έχουμε το ερυθρό στο εσωτερικό και το ιώδες στο εξωτερικό του τόξου.

Οι δύο αυτές διαφορές οφείλονται στο γεγονός ότι στο πρωτεύον ουράνιο τόξο η ηλιακή ακτίνα αντανακλάται στο εσωτερικό της σταγόνας βροχής μια φορά, ενώ στο δευτερεύον τόξο έχουμε δυο διαδοχικές εσωτερικές ανακλάσεις, με αποτέλεσμα μικρότερη φωτεινότητα και αντιστροφή των ακραίων χρωμάτων του ηλιακού φάσματος. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Icarus».

Στην προσομοίωση δεξιά εικονίζεται το διπλό ουράνιο τόξο όπως φαίνεται
στη Γη και αριστερά όπως φαίνεται στην Αφροδίτη Credit: (C. Wilson/P. Laven)


Πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου