Ροφήματα βοτάνων: 10 συνταγές & τι πρέπει να ξέρετε

Η συλλογή των βοτάνων γίνεται όταν το φυτό είναι στο κατάλληλο στάδιο ανάπτυξης ώστε να είναι πλούσιο σε συγκέντρωση των δραστικών ουσιών του. Αυτό όμως διαφέρει από φυτό σε φυτό συνήθως.






Συμβουλές συλλογής
  • Τα φύλλα συλλέγονται πριν την άνθιση
  • Τα ανθισμένα μέρη κατά τη διάρκεια της άνθισης
  • Οι καρποί κατά την διάρκεια της πλήρους ωρίμανσης
  • Οι ρίζες όταν έχει τελειώσει ο κύκλος του φυτού
  • Τα φυτά δεν πρέπει ποτέ να ξεριζώνονται



Αποξήρανση

Η αποξήρανση των βοτάνων γίνεται σε μέρος σκιερό χωρίς υγρασία και καλά αεριζόμενο (20-30 βαθμούς κελσίου).


Αποθήκευση

Η αποθήκευση των βοτάνων γίνεται κατά προτίμηση σε γυάλινο σκουρόχρωμο δοχείο με αεροστεγές σκέπασμα μακριά από την υγρασία και το φως. (20–25 βαθμούς κελσίου).


10 συνταγές για ζεστά και κρύα ευεργετικά ροφήματα

Ginger με λεμόνι

  • 25gr ρίζα τζίντζερ (πιπερόριζα)
  • 600 ml νερό
  • Λίγες φλούδες λεμονιού
  • Βάλτε τα φυτά σε μια κατσαρόλα με το νερό. Αφήστε τα να βράσουν για 20 λεπτά. Τα σουρώνετε και προσθέτετε ζάχαρη ή μέλι.



Ginseng με κανέλα

  • 5gr κανέλα ξύλο
  • 1 εκατ. ρίζα τζίνσενγκ
  • 200 ml νερό
  • Βάλτε τα φυτά σε μια κατσαρόλα με το νερό. Αφήστε τα να βράσουν για 20 λεπτά. Τα σουρώνετε και προσθέτετε ζάχαρη ή μέλι.



Ginseng με κάρδαμο 

  • 8gr ρίζα τζινσενγκ
  • 4gr κάρδαμο σπόρο
  • 500 ml νερό
  • Βάλτε τα φυτά σε μια κατσαρόλα με το νερό. Αφήστε τα να βράσουν για 15 λεπτά. Τα σουρώνετε και προσθέτετε μέλι.



Βασιλικός με μελισσόχορτο

  • 1 κουταλιά της σούπας βασιλικό
  • 1 κουτ. της σούπας μελισσόχορτο
  • 600 ml νερό
  • Βάλτε τα βότανα σε μια τσαγιέρα, χύστε από πάνω βραστό νερό. Σκεπάστε την και αφήστε την για 10-15 λεπτά. Τα σουρώνετε και προσθέτετε μέλι.



Τίλιο με χαμομήλι

  • 2 κουταλιές τίλιο
  • 2 κουταλιές χαμομήλι
  • 600 ml νερό
  • Βάλτε τα βότανα σε μια τσαγιέρα, χύστε από πάνω βραστό νερό. Σκεπάστε την και αφήστε την για 10-15 λεπτά. Τα σουρώνετε και προσθέτετε  μέλι.



Χαμομήλι με μάραθο (τριμμένο)

  • ½ κουταλιά μάραθο
  • ½ κουταλιά χαμομήλι
  • 200 ml νερό
  • Βάλτε τα βότανα σε μια τσαγιέρα, χύστε από πάνω βραστό νερό. Σκεπάστε την και αφήστε την για 10-15 λεπτά. Τα σουρώνετε και προσθέτετε  μέλι.



Λεβάντα με μελισσόχορτο

  • 2 κουταλιές λεβάντα
  • 2 κουταλιές Μελισσόχορτο
  • 600 ml νερό
  • Βάλτε τα βότανα σε μια τσαγιέρα, χύστε από πάνω βραστό νερό. Σκεπάστε την και αφήστε την για 10-15 λεπτά. Τα σουρώνετε και προσθέτετε  μέλι.



Βότανα με φρούτα

  • 2 μήλα γκόλντεν
  • 2 ακτινίδια
  • 3 κουταλιές βότανα ανάμικτα (μαντζουράνα, χαμομήλι, δίκταμο, τσάι βουνού)
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • Βράζουμε σε μια κατσαρόλα τα φρούτα (τεμαχισμένα στα 4) σε 5 κούπες νερό μέχρι να μαλακώσουν και έπειτα τα σουρώνουμε. Στο ζουμί αυτό προσθέτουμε τα βότανα και τα βράζουμε για 5 λεπτά και κατόπιν τα σουρώνουμε. Πίνεται ζεστό ή κρύο.



Λεμονάδα με λουίζα

  • 1 lt νερό
  • ½ κούπα χυμό λεμονιού
  • ½ κούπα ζάχαρη
  • 3 κουταλιές Λουΐζα ψιλοκομμένη
  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σ’ ένα μπολ. Τα βάζουμε για 3 ώρες στο ψυγείο. Στραγγίζουμε τα βότανα και το σερβίρουμε με παγάκια.


Κρύο τσάι με γιαούρτι

  • 2 κούπες τσάι μελισσόχορτου
  • 2 κουταλιές μέλι
  • 1 κούπα γιαούρτι στραγγιστό
  • Τα βάζουμε όλα μαζί στο μίξερ, τα κτυπάμε και τα σερβίρουμε με παγάκια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου