Λάμψεις προαναγγέλλουν τους σεισμούς (video)

Μυστηριώδεις λάμψεις παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια στον ουρανό πριν από τους μεγάλους σεισμούς της επαρχίας Σετσουάν στην Κίνα, της πόλης Λ’ Ακουιλα στην Ιταλία και της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, όμως οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν αν οι λάμψεις αυτές σχετίζονται με τις σεισμικές δονήσεις και τι είναι αυτό που τις προκαλεί. 


Διεξάγοντας ένα απλούστατο πείραμα σε… τάπερ αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι μάλλον δημιουργούνται από ηλεκτρισμό ο οποίος παράγεται από τριβές στο εσωτερικό του εδάφους σε ένα φυσικό φαινόμενο εντελώς νέο για την επιστήμη.


Αλεύρι σε τάπερ

Χρησιμοποιώντας ένα πλαστικό δοχείο φαγητού γεμάτο αλεύρι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ράτζερς στο Νιου Τζέρσεϊ ανακάλυψαν ότι η δόνησή του με τρόπο παρόμοιο με αυτόν των δονήσεων των σεισμών παράγει ηλεκτρισμό. «Αρχικά νομίσαμε ότι είναι λάθος – ότι μάλλον κάνουμε κάτι χαζό. Πήραμε ένα δοχείο τάπεργουερ γεμάτο αλεύρι και το κουνήσαμε πέρα-δώθε ώσπου εμφανίστηκαν ρωγμές και παρήγαγε ηλεκτρικό φορτίο 200 βολτ» ανέφερε ο καθηγητής Τρόι Σίνμπροτ, επικεφαλής της μελέτης, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα στο συνέδριο της Αμερικανικής Φυσικής Εταιρείας στο Ντένβερ των Ηνωμένων Πολιτειών. «Εξ όσων γνωρίζω δεν υπάρχει μηχανισμός που να περιγράφει κάτι τέτοιο. Φαίνεται ότι είναι νέα Φυσική».

Οι επιστήμονες επανέλαβαν το πείραμά τους με άλλα κοκκώδη υλικά και διαπίστωσαν ότι όλα παρήγαγαν το ίδιο «ηλεκτρικό» φαινόμενο. Όπως εικάζουν, αν ένα τέτοιο φαινόμενο δημιουργείται κατά μήκος των γεωλογικών ρηγμάτων από την τριβή των κόκκων του εδάφους, τότε θα πρέπει να παράγει ηλεκτροστατικά φορτία εκατομμυρίων βολτ. Τα μεγάλα αυτά ηλεκτροστατικά φορτία προκαλούν με τη σειρά τους τις παρόμοιες με κεραυνούς λάμψεις στην ατμόσφαιρα δημιουργώντας ένα φυσικό «σύστημα προειδοποίησης» για επερχόμενους σεισμούς.

Ηλεκτρικά φορτία ως και 200 volt  παράγονται όταν ρωγμές ανοίγουν και κλείνουν σε ένα δοχείο γεμάτο με αλεύρι 




«Φήμες» αιώνων

Αναφορές για «φώτα στον ουρανό» και «κεραυνούς εν αιθρία» που εμφανίζονται πριν από σεισμούς υπήρχαν εδώ και τουλάχιστον 300 χρόνια. Επειδή όμως βασίζονταν μόνο σε αφηγήσεις οι επιστήμονες δεν είχαν δώσει βάση σε αυτές και έτσι τα περιστατικά του είδους έδιναν απλώς τροφή σε ιστορίες σχετικά με την εμφάνιση αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων – γνωστά ως ΑΤΙΑ ή UFO. Τις τελευταίες δεκαετίες ωστόσο, με τη «μόδα» των βιντεοσκοπήσεων και κυρίως με την έλευση του YouTube, οι ειδικοί μπόρεσαν να δουν τις λάμψεις αυτές και να τις αναλύσουν, επιβεβαιώνοντας τελικά τις υποτιθέμενες «φήμες».



Εκτός από το βίντεο που τραβήχτηκε λίγο πριν από τον σεισμό της Σετσουάν (2008) που παρουσιάζεται εδώ, στο Διαδίκτυο κυκλοφορούν επίσης βίντεο που καταγράφουν λάμψεις πριν από τον σεισμό της πόλης Λ’ Ακουιλα (2009) και της Φουκουσίμα (2011).  Οι λάμψεις αυτές όμως δεν εμφανίζονται απαραίτητα πριν από κάθε σεισμική δόνηση. «Δεν προηγούνται πάντα λάμψεις ενός μεγάλου σεισμού ούτε όλες οι λάμψεις που εμφανίζονται σε καθαρό ουρανό ακολουθούνται από σεισμούς» τόνισε ο καθηγητής Σίνμπροτ. «Θέλουμε να μάθουμε γιατί αυτές οι λάμψεις εμφανίζονται κάποιες φορές αλλά όχι άλλες».

Όπως πρόσθεσε, επιστήμονες στην Τουρκία που μετρούν τα ηλεκτρικά πεδία στην ατμόσφαιρα επάνω από σεισμογενείς περιοχές έχουν δει ότι οι λάμψεις αυτές αποτελούν προάγγελο για ορισμένους μεγάλους σεισμούς των 5 Ρίχτερ και άνω, όμως αυτό δεν συμβαίνει πάντα ενώ το σήμα των βολτ δεν είναι πάντοτε το ίδιο. «Είναι φανερό ότι υπάρχουν ακόμη πολλά που δεν έχουμε κατανοήσει» κατέληξε ο κ. Σίμμπροτ προσθέτοντας ότι επόμενος στόχος του ίδιου και της ομάδας του είναι να κατανοήσουν τον άγνωστο μηχανισμό που κρύβεται μέσα στο δοχείο με το αλεύρι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου