Διπλό «χτύπημα» δέχτηκε κάποτε η Γη

Η πτώση αστεροειδών στη Γη είναι διαχρονικό φαινόμενο σε όλη την ιστορία του πλανήτη μας. Η ταυτόχρονη πτώση όμως δύο αστεροειδών είναι εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο και μέχρι σήμερα έχουν εντοπισθεί κάποια σχετικά ευρήματα χωρίς ωστόσο να έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά ένα τέτοιο συμβάν. Ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι ανακάλυψε στοιχεία που δείχνουν την πτώση ενός «ζεύγους» αστεροειδών στη Γη πριν από περίπου 450 εκ. έτη.

Ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Γιενς Όρμο του Κέντρου Αστροβιολογίας της Μαδρίτης, μελέτησαν δύο γειτονικούς κρατήρες, που είναι ορατοί σήμερα στη βόρεια Σουηδία. Πρόκειται για τους κρατήρες Λόκνε και Μάλινγκεν, οι οποίοι βρίσκονται σε απόσταση 16 χιλιομέτρων μεταξύ τους. Ο πρώτος έχει διάμετρο περίπου 7,5 χλμ. και ο δεύτερος είναι δέκα φορές μικρότερος. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι δύο κρατήρες δημιουργήθηκαν από την πτώση δύο αστεροειδών κατά την Ορδοβίκια γεωλογική περίοδο.

Οι υπολογισμοί των επιστημόνων δείχνουν ότι το συμβάν συνέβη πριν από 458 εκ. έτη. Οι προσομοιώσεις που έκαναν οι ερευνητές μαρτυρούν ότι τον μεγαλύτερο κρατήρα δημιούργησε ένας αστεροειδής με διάμετρο 600 μέτρων και τον μικρότερο κρατήρα ένας αστεροειδής με διάμετρο 250 μέτρων.

Όπως είναι ευνόητο αυτό το διπλό χτύπημα (αν όντως συνέβη) θα προκάλεσε πραγματική καταστροφή όχι μόνο στην περιοχή που έπεσαν οι αστεροειδείς αλλά σε πολύ μεγάλη απόσταση από αυτή. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Meteoritics and Planetary Science».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου