Ενας μίνι παγωμένος Κρόνος

Λίγες ώρες μετά την ανακάλυψη ενός τεράστιου παγωμένου βράχου στις παρυφές του ηλιακού μας συστήματος που ίσως αναγορευτεί σε πλανήτη-νάνο, διεθνής ομάδα ερευνητών  διαπίστωσε ότι ο αστεροειδής Χαρικλώ διαθέτει δακτυλίους. Η ανακάλυψη είναι σημαντική αφού πρόκειται για το μικρότερο σώμα στο Ηλιακό Σύστημα που φέρει δακτυλίους και παρέχει νέα στοιχεία για το εντυπωσιακό αυτό φαινόμενο. 



H Χαρικλώ (1099 Chariklo) είναι ένας αστεροειδής με τροχιά γύρω από τον Ήλιο, μεταξύ του Κρόνου και του Ουρανού. Ανακαλύφθηκε από τον Τζέημς Σκότι μέλος του προγράμματος «Spacewatch» στις 15 Φεβρουαρίου του 1997. Το όνομά προέρχεται από την Ναϊάδα νύμφη Χαρικλώ, σύζυγο του Χείρωνα και κόρη του Απόλλωνα. Η Χαρικλώ έχει διάμετρο 250 χλμ και ανήκει στην κατηγορία των διαστημικών σωμάτων που ονομάζονται «κένταυροι». Οι κένταυροι πιστεύεται πως προέρχονται από την ζώνη του Κάιπερ και είναι σε δυναμική ασταθή τροχιά που τους οδηγεί άλλοτε σε εκτίναξη από το ηλιακό σύστημα, λόγω αλληλεπιδράσεων με κάποιον πλανήτη είτε τον ίδιο τον Ηλιο, είτε σε έλξη με κάποιον κομήτη μικρής περιόδου.

Επιστήμονες με επικεφαλής τον Φελίπε Μπράγκα Ρίμπας του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Βραζιλίας παρατήρησαν τη Χαρικλώ χρησιμοποιώντας επτά τηλεσκόπια που βρίσκονται στη Νότιο Αφρική και εντόπισαν την ύπαρξη δύο δακτυλίων γύρω από αυτή. Ο ένας δακτύλιος έχει διάμετρο 7 χλμ και ο δεύτερος διάμετρο τριών χλμ και ανάμεσα τους υπάρχει ένα κενό 9 χλμ. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι δακτύλιοι σχηματίστηκαν μετά από τη σύγκρουση του αστεροειδή με κάποιο άλλο σώμα και αποτελούνται από παγωμένα σωματίδια και μικρές πέτρες. Το εύρημα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature».

Καλλιτεχνική απεικόνιση των δακτυλίων τoυ αστεροειδή όπως φαίνονται
 από ένα παρατηρητή που βρίσκεται πάνω σε αυτόν



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου