10 Δηλητηριώδεις τροφές που υπάρχουν σε κάθε σπίτι

Είμαστε σίγουρα πολύ προσεκτικοί όταν επιλέγουμε μανιτάρια, όμως υπάρχουν και άλλες τροφές που μπορεί να μας δηλητηριάσουν. Μάλιστα, μερικές από αυτές είναι τόσο συνηθισμένες που μπορεί να τις καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση.









1. Κεράσι

Το κουκούτσι από το κεράσι περιέχει υδροκυανικό οξύ. Αν καταπιούμε κατά λάθος το κουκούτσι, μπορεί να καταλήξουμε στα επείγοντα.


2. Μοσχοκάρυδο

Το μοσχοκάρυδο είναι γνωστό παραισθησιογόνο. Μπορεί να προκαλέσει παραλήρημα και ψευδαισθήσεις και η κατανάλωση 100 περίπου γραμμαρίων μπορεί να οδηγήσει στην επιληπτική κρίση.


3. Πατάτα

Τα φύλλα και ο βλαστός της πατάτας περιέχουν γλυκοαλκαλοειδή. Οι ουσίες αυτές συσσωρεύονται στην πατάτα με τον καιρό, ιδιαίτερα λόγω της έκθεσης στον ήλιο. Τα γλυκοαλκαλοειδή μπορεί να προκαλέσουν κράμπες, διάρροια, έντονο πονοκέφαλο ή σε ακραίες περιπτώσεις το θάνατο.


4. Αμύγδαλα

Υπάρχουν δύο ποικιλίες αμύγδαλου, το γλυκό αμύγδαλο και το πικραμύγδαλο. Το πικραμύγδαλο περιέχει μεγάλη ποσότητα υδροκυανικού οξέος. Ακόμη και 7-10 ωμά πικραμύγδαλα μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα για τους ενήλικες ή θανατηφόρα για τα παιδιά.


5. Μέλι

Το μέλι που δεν έχει υποστεί παστερίωση περιέχει επικίνδυνες τοξίνες οι οποίες ονομάζονται γκρεϊγιανοτοξίνες. Μπορεί να προκαλέσουν ζαλάδα, αδυναμία, έντονη εφίδρωση, ναυτία και τάση προς έμετο.


6. Τομάτα

Το κοτσάνι και το φύλλο της τομάτας περιέχει αλκαλικές ουσίες που προκαλούν ερεθισμό στο στομάχι. Οι άγουρες πράσινες τομάτες έχουν την ίδια επίδραση στον οργανισμό.


7. Τόνος

Ο τόνος είναι επικίνδυνος λόγω του υδραργύρου που απορροφά το ψάρι. Όταν ο υδράργυρος μπει στο σώμα μας, περνά από τα νεφρά ή μεταφέρεται στον εγκέφαλο και μπορεί να προκαλέσει ακόμη και την παράνοια. Οι ειδικοί συνιστούν σε παιδιά και εγκύους να αποφεύγουν την κατανάλωση τόνου.


8. Κάσιους

Τα ωμά κάσιους περιέχουν ένα τοξικό έλαιο (urushiol) που υπάρχει επίσης στο δηλητηριώδη κισσό. Τα υψηλά επίπεδα της ουσίας μπορεί να αποδειχθούν θανατηφόρα.


9. Ρύζι

Το ρύζι μπορεί να περιέχει αρσενικό, μια τοξική ουσία που προκαλεί τάση προς έμετο, πόνο στην περιοχή της κοιλιάς και ίλιγγο. Η μακρόχρονη έκθεση στη βλαβερή τοξίνη συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας και καρκίνου. Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, είναι πρακτικά αδύνατο να πεθάνει κανείς από υπερβολική κατανάλωση ρυζιού.


10. Ραβέντι (ρήο)

Τα φύλλα του περιέχουν οξαλικό οξύ, το οποίο προκαλεί πέτρες στα νεφρά. Χρειάζεται να καταναλώσουμε περίπου 5 κιλά φύλλα για να προκύψει κίνδυνος για τη ζωή μας, όμως πολύ μικρότερη ποσότητα είναι αρκετή για να αρρωστήσουμε.

Editor: Προσέθεσα πληθώρα πηγών γιατί κάποιοι από τους αναγνώστες μας είναι τελείως μαλάκες. Αν είσαι ένας από αυτούς μπες στο sakisrouvas.gr και επέτρεψε μας να κάνουμε την φάση μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου