Εξερεύνηση του εγκεφάλου σε πραγματικό χρόνο

Πώς θα σας φαινόταν αν ήταν δυνατόν να εξερευνάτε τον εγκέφαλό σας με «όπλο» την εικονική πραγματικότητα, να μπορείτε να βλέπετε τις σκέψεις σας να «αναβοσβήνουν» μπροστά στα μάτια σας; Ένας νευροεπιστήμονας ένωσε τις δυνάμεις του με έναν δημιουργό βιντεοπαιχνιδιών και βρήκαν μαζί τον τρόπο ώστε να κάνουν αυτήν την εικονική πραγματικότητα... πραγματικότητα.


Το νέο σύστημα αναπτύχθηκε από τον Φίλιπ Ροουζντέιλ, δημιουργό του παιχνιδιού «Second Life», και τον Ανταμ Γκαζάλι, νευροεπιστήμονα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο. Συνδυάζει τις απεικονιστικές τεχνικές του εγκεφάλου, την καταγραφή της εγκεφαλικής λειτουργίας και την εικονική πραγματικότητα ώστε να επιτρέπει στον χρήστη να «ταξιδεύει» στον εγκέφαλο ενός ανθρώπου σε πραγματικό χρόνο. Οι Ροουζντέιλ και Γκαζάλι παρουσίασαν αυτόν τον «γυάλινο εγκέφαλο», όπως τον ονομάζουν, στις 10 Μαρτίου κατά τη διάρκεια του South by Southwest Interactive Festival (SXSW), το οποίο έλαβε χώρα στο Οστιν του Τέξας την περασμένη εβδομάδα. «Δεν είχαμε καταφέρει ποτέ να "μπούμε" μέσα στις δομές του εγκεφάλου ώστε να τις δούμε με τέτοιον τρόπο» ανέφερε ο Γκαζάλι.

Μάλιστα ο εγκέφαλος που παρουσίασαν οι δύο άνδρες στο φεστιβάλ ανήκει στη σύζυγο του Ροουζντέιλ Ιβέτ. Προκειμένου να γίνει καταγραφή της εγκεφαλικής δραστηριότητάς της, η Ιβετ φόρεσε ένα ειδικό κράνος γεμάτο ηλεκτρόδια τα οποία μετρούν τις διαφορές στο ηλεκτρικό δυναμικό. Πριν από αυτή τη διαδικασία η ομάδα του Γκαζάλι είχε «σαρώσει» τον εγκέφαλό της με χρήση μαγνητικής τομογραφίας ώστε να αποκαλυφθεί η δομή και το δίκτυο των νευρικών ινών του.

Στην εικόνα βλέπετε το εσωτερικό του εγκεφάλου της συζύγου του Ροουζντέιλ σε πραγματικό 
χρόνο, όπως παρουσιάστηκε στην οθόνη υπολογιστή κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ


Κατά την επίδειξη ο Ροουζντέιλ φορούσε ένα κράνος εικονικής πραγματικότητας μέσω του οποίου ήταν σε θέση να εξερευνά τον εγκέφαλο της συζύγου του τρισδιάστατα, καθώς λάμψεις φωτός αποκάλυπταν την εγκεφαλική δραστηριότητά της όπως αυτή εμφανιζόταν στο ηλεκτροεγκεφαλογράφημα. Σε μια οθόνη η «εξερεύνηση» παρουσιαζόταν σε πραγματικό χρόνο και στο κοινό. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ο εγκέφαλος της γυναίκας εμφανίστηκε στην οθόνη, στην αίθουσα της παρουσίασης ακούστηκαν πολλά επιφωνήματα ενθουσιασμού.

Ο «γυάλινος εγκέφαλος» δεν αποκάλυψε τι σκεφτόταν η Ιβέτ - τα σήματα του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος «ζωγράφισαν» μια πιο ευρεία εικόνα της δραστηριότητας του εγκεφάλου της. Ωστόσο η ερευνητική ομάδα ελπίζει ότι τελικώς θα καταφέρει να αποκωδικοποιήσει τα εγκεφαλικά κύματα και να τα παρουσιάσει με χρήση συστήματος εικονικής πραγματικότητας.

Βέβαια το να καταφέρουμε κάποια ημέρα να παρακολουθούμε τη δραστηριότητα του εγκεφάλου μας σε πραγματικό χρόνο δεν αποτελεί μόνο μια διαδικασία για διασκέδαση και ενθουσιασμό αλλά έχει βαθιά θεραπευτική δυναμική. Για παράδειγμα, όπως λένε οι δημιουργοί του «γυάλινου εγκεφάλου», άτομα με τραυματισμούς του εγκεφάλου ή νευρολογικά προβλήματα θα είναι σε θέση να οπτικοποιούν το πώς ακριβώς η κατάστασή τους επηρεάζει την εγκεφαλική δραστηριότητά τους ώστε να μάθουν να διορθώνουν μόνοι τους τα συμπτώματα.


Μέχρι στιγμής η ομάδα έχει επιτύχει την οπτικοποίηση ενός εγκεφάλου τη φορά. Ωστόσο ο Ροουζντέιλ προβλέπει ότι μια ημέρα δύο άτομα θα είναι σε θέση να αλληλεπιδρούν εικονικά με τρόπο τέτοιον που θα καταγράφει και θα επικοινωνεί την κατάσταση του εγκεφάλου τους.

Καταλήγοντας ο Ροουζντέιλ τόνισε ότι πολλοί αναφέρουν πως η εικονική πραγματικότητα είναι πολύ «φτωχή» σε σύγκριση με την πραγματική ζωή. Ωστόσο έθεσε το ερώτημα: Πώς θα σας φαινόταν αν θα μπορούσατε να επικοινωνείτε μέσω εικονικής πραγματικότητας με έναν τρόπο που θα έκανε την πραγματική ζωή να μοιάζει... πάμπτωχη; Απαντήσεις αναμένονται εν ευθέτω χρόνω.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου