Αυτός ήταν ο μεγαλύτερος δεινόσαυρος της Ευρώπης

Τον μεγαλύτερο δεινόσαυρο στην Ευρώπη πιστεύουν ότι βρήκαν Πορτογάλοι ερευνητές, ανακαλύπτοντας τα απολιθώματα ενός εντελώς καινούργιου και άγνωστου, μέχρι σήμερα, είδους.




Πρόκειται για τον Torvosaurus gurneyi, με μήκος 10 μέτρων και τεράστια, πολύ κοφτερά δόντια, ο οποίος πήρε το όνομά του από τον συγγραφέα Τζέιμς Γκάρνεϊ που δημιούργησε την φανταστική σειρά βιβλίων «Δεινοτοπία».

Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Οκτάβιο Ματέους από το Πανεπιστήμιο της Λισσαβώνας. εξηγεί: «σαφώς και επρόκειτο για ένα φοβερό θηρευτή. Όπου κι αν πήγαινε, ήταν ο κυρίαρχος, ο άρχοντας των πάντων. Κανείς δεν μπορούσε να υψώσει το ανάστημά του απέναντι στον Τορβόσαυρο, κατά την ύστερη Ιουράσια περίοδο. Ήταν το ισοδύναμο του Τυραννόσαυρου, αλλά 80.000.000 χρόνια πριν από αυτόν.»



Ο δεινόσαυρος αυτός υπολογίζεται ότι ζύγιζε 4-5 τόνους και είχε μήκος 10 μέτρων, ενώ κάθε δόντι του είχε μήκος 10 εκατοστά. Ωστόσο το κρανίο του ήταν μόλις 3 μέτρα, λίγο μικρότερο από αυτό του Τυραννόσαυρου.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως ο Torvosaurus gurneyi ήταν ο μεγαλύτερος χερσαίος θηρευτής της Ευρώπης καθώς και ο μεγαλύτερος σαρκοφάγος δεινόσαυρος της Ιουράσιας περιόδου, στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας πριν από 150.000.000 χρόνια.




Τα απολιθώματα του Torvosaurus gurney (σσ Torvosaurus σημαίνει “άγρια σαύρα”) ανακάλυψε ερασιτέχνης “κυνηγός απολιθωμάτων” το 2003 σε βραχώδη περιοχή της Λουρίνια, μιας μικρής πόλης που βρίσκεται 72 χιλιόμετρα βόρεια της Λισσαβώνας. Μάλιστα, πέρυσι είχαν βρεθεί απολιθωμένα έβρυα δεινοσαύρου τα οποία πιθανότατα ανήκουν στο συγκεκριμένο είδος.

Όπως αναφέρει ο παλαιοντολόγος Κρίστοφ Χέντριξ του πανεπιστημίου της Λισσαβώνας και του Μουσείου της Λουρίνια “θα ήταν προτιμότερο για κάποιον να μην περνάει από την περιοχή που ήλεγχε ο συγκεκριμένος δεινόσαυρος”.



Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLoS ONE.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Torvosaurus gurneyi έχει έναν ξάδερφο: τον Torvosaurus tanneri που έζησε την ίδια περίοδο στη Βόρεια Αμερική. Απολιθώματά του έχουν βρεθεί στις κεντρικές Πολιτείες του του Κολοράντο, της Γιούτα και του Ουαϊόμινγκ. Το εν λόγω είδος έχει περισσότερα δόντια και μεγαλύτερο κρανίο από το ευρωπαϊκό. Αρχικά οι επιστήμονες πίστεψαν πως επρόκειτο για το ήδη γνωστό είδος Torvosaurus tanneri της Βορείου Αμερικής, όμως οι συγκρίσεις της άνω γνάθου, των δοντιών, της κνήμης και της ουράς έδειξαν πως επρόκειτο για ένα εντελώς ξεχωριστό είδος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου