Καλύτερη η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και στα δύο χέρια

Η αρτηριακή πίεση είναι καλύτερα να μετριέται και στα δύο χέρια, όχι μόνο στο ένα, καθώς η διαφορά της πίεσης ανάμεσα στα δύο χέρια αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό καρδιαγγειακό επεισόδιο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.



Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ido Weinberg του Massachusetts General Hospital της Βοστόνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «American Journal of Medicine», ανέλυσαν στοιχεία για 3.390 ανθρώπους ηλικίας άνω των 40 ετών, οι οποίοι δεν είχαν στην αρχή της μελέτης κάποια γνωστή καρδιαγγειακή νόσο.

Η έρευνα έδειξε ότι όσοι από τους συμμετέχοντες είχαν μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στις δύο μετρήσεις της συστολικής πίεσης στο αριστερό και στο δεξί χέρι, αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο για κάποιο μελλοντικό καρδιαγγειακό περιστατικό, σε σχέση με όσους είχαν την μικρότερη διαφορά ανάμεσα στις δύο μετρήσεις.

Αν και η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης του αίματος είναι μια ρουτίνα στην ιατρική πρακτική, οι μετρήσεις συνήθως γίνονται μόνο στο ένα χέρι. Μέχρι σήμερα, υπήρχαν ενδείξεις που έκαναν τους επιστήμονες να υποψιάζονται ότι είναι καλύτερα να γίνεται μέτρηση και στα δύο χέρια - κάτι που η νέα μελέτη επιβεβαιώνει.

Όπως είπε ο Weinberg, η νέα έρευνα αποκάλυψε ότι σχεδόν το 10% των ανθρώπων εμφανίζει αυξημένη διαφορά της συστολικής πίεσης ανάμεσα στις δύα χέρια, πράγμα που πρέπει πλέον να λαμβάνεται υπόψη ως επιπρόσθετος παράγων καρδιαγγειακού κινδύνου, πέρα από τους ήδη γνωστούς (υψηλή χοληστερόλη, κάπνισμα, παχυσαρκία, κληρονομικότητα και άλλα).

Η μελέτη σκιαγράφησε και το «προφίλ» των ατόμων που εμφανίζουν αυξημένη διαφορά ανάμεσα στην πίεση των δύο χεριών: πρόκειται για άτομα πιο μεγάλης ηλικίας, συνήθως με διαβήτη, με γενικά υψηλότερη πίεση και με υψηλότερο επίπεδο χοληστερόλης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου