H διάλυση ενός αστεροειδή σε ένα φίλμ

Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Ντέβιντ Τζιούιτ του Πανεπιστημίου του Λος Αντζελες (UCLA) είδαν λαμπρά αντικείμενα να διασχίζουν την μεγάλη ζώνη αστεροειδών και συνέχισαν την παρατήρηση χρησιμοποιώντας το Hubble. Όπως πιστεύουν, αυτό που είδαν ήταν η αυτοδιάλυση του αστεροειδή P/2013 R3. Ο αστεροειδής εκτιμάται ότι πριν αρχίσει να διαλύεται είχε διάμετρο 700-1.100 μέτρων.


Ερευνητές, χρησιμοποιώντας επίγεια τηλεσκόπια, εντόπισαν πέρυσι μια ομάδα διαστημικών βράχων, λουσμένων στο ηλιακό φως, να κινούνται «παρέα» στη μεγάλη ζώνη αστεροειδών που βρίσκεται ανάμεσα στον Αρη και τον Δία. Έτσι έσπευσαν να στρέψουν το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble προς το σημείο όπου κινούνταν οι βράχοι. Το Hubble τους παρατήρησε και τους φωτογράφησε στους μήνες που ακολούθησαν. Οι ερευνητές, αναλύοντας τα δεδομένα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτό που παρακολούθησαν ήταν η διάλυση ενός μεγάλου αστεροειδή. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται παρατήρηση του φαινομένου ενώ αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο αστεροειδής δεν διαλύθηκε μετά από σύγκρουση με κάποιον άλλο αστεροειδή της ζώνης αλλά εξαιτίας της έκθεσής του στο ηλιακό φως. Η αύξηση της θερμοκρασίας στον αστεροειδή θέρμανε το παγωμένο εσωτερικό του δημιουργώντας μεγάλες πιέσεις που οδήγησαν αρχικά στην εξάτμιση των πάγων και εν συνεχεία στη διάλυσή του σε πολλά κομμάτια.

Το Hubble κατέφερε να εντοπίσει δέκα από τα θραύσματα του αστεροειδή που, καθώς πέφτει επάνω τους το ηλιακό φως, μοιάζουν με φλεγόμενα αντικείμενα που διασχίζουν τον ουρανό. Στην πραγματικότητα βέβαια είναι τα υπολείμματα του αστεροειδή και οι ουρές τους που αποτελούνται από σκόνη. Τέσσερα από αυτά τα θραύσματα υπολογίζεται ότι έχουν διάμετρο περίπου 200 μέτρων. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Astrophysical Journal Letters».

Το «φιλμ» της διάλυσης του αστεροειδή όπως την κατέγραψε το Hubble. 
Credit:(NASA, ESA, UCLA, D. Jewitt)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου