Η ιστορία του πλανήτη Γη σε 12 ώρες

Ο πλανήτης Γη είναι ηλικίας 4.540.000.000 ετών και έχει περάσει από πολλές διαφορετικές περιόδους, ενώ παράξενα πλάσματα έχουν περπατήσει στο έδαφός της διαμέσου των αιώνων. Αν όμως μπορούσαμε να στριμώξουμε τα 4.540.000.000 χρόνια σε 12 ώρες, πόσο θα διαρκούσε η κάθε περίοδος της Γης;







Την απάντηση δίνει ένα έξυπνο σχεδιάγραμμα, το οποίο χρησιμοποιώντας τα ιστορικά στοιχεία προσομοιώνει ολόκληρη τη ζωή του πλανήτη μας και τις διαφορετικές φάσεις που αυτός πέρασε και περνάει μέσα σε μισή μέρα.

Συγκεκριμένα μέσα σε 12 ώρες, η πρώτη περίοδος της Γης η Προκάμβρια θα διαρκούσε περίπου 1μιση ώρα. Κατά την περίοδο αυτή, στην ατμόσφαιρα της Γης δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου ελεύθερο οξυγόνο και δεν έχει αναπτυχθεί καμία μορφή ζωής ακόμη.

Στις 2 πρώτες ώρες του υποθετικού 12ωρου ξεκινάνε να αναπτύσσονται οι πρώτες πολύ απλές και μονοκύτταρες μορφές ζωής, οι λεγόμενοι προκαρυωτικοί οργανισμοί .

Στις 4 πρώτες ώρες τα φωτοσυνθετικά βακτήρια αρχίζουν να εξαπλώνονται. Η ζωή ξεκινάει στη θάλασσα, όπου οι οργανισμοί είναι προστατευμένοι από την υπεριώδη ακτινοβολία και φωτοσυνθέτοντας εμπλουτίζουν την ατμόσφαιρα με οξυγόνο.


Στις 5 ώρες εμφανίζονται τα αρχαιοβακτήρια και μία ώρα αργότερα οι πρώτοι πολυκύτταροι οργανισμοί. Στις 7 ώρες εμφανίζονται τα πρώτα φυτά και η φωτοσύνθεση τους αλλάζει σταδιακά την ατμόσφαιρα του πλανήτη.

Στις 8 ώρες έχει σχηματιστεί αρκετό όζον, ώστε να προστατεύσει το έδαφος από την υπεριώδη ακτινοβολία και να ξεκινήσει η ζωή εκεί, ωστόσο οι πρώτοι μύκητες εμφανίστηκαν μόλις 1,125 δισεκατομμύρια χρόνια πριν (δηλαδή την 9η ώρα του 12ωρου)

Την 10η ώρα εμφανίζονται οι πρώτοι ζωικοί οργανισμοί, ενώ την 11η ώρα τα φυτά και τα έντομα εξαπλώνονται στα χερσαία περιβάλλοντα και εμφανίζονται τα πρώτα αμφίβια.

Τη 12η ώρα της Γης, δηλαδή αυτή που διανύουμε ακόμα, αρχικά εμφανίζονται τα πρώτα ερπετά. Με την προσομοίωση του 12ωρου, οι δεινόσαυροι στη Γη για 26 μόνο λεπτά, ενώ τα πρώτα ανθρωποειδή εμφανίστηκαν πριν από 36 δευτερόλεπτα. Οι σύγχρονοι άνθρωποι υπάρχουν στη Γη τα τελευταία 6
δευτερόλεπτα μόνο.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου