Αλλάζουν τον τρόπο αναζήτησης ζωή σε άλλους πλανήτες

Η εύρεση εξωγήινης ζωής σε εξωπλανήτες γύρω από άστρα μακριά από το ηλιακό μας σύστημα έχει αποδειχθεί δυσκολότερη απ' ότι νομίζαμε σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα Κινέζων επιστημόνων.
Οπως εξηγούν οι ερευνητές, από το Κέντρο για την επιστήμη του συστήματος της Γης, στο Πεκίνο, η αναζήτηση κατοικημένων ή δυνητικά κατοικήσιμων εξωπλανητών επικεντρώνεται σε αστέρια νάνους, μικρότερα από τον δικό μας Ηλιο, τα οποία όμως αποτελούν περισσότερο από το 75% των άστρων που γειτονεύουν με το Ηλιακό μας σύστημα

Ωστόσο, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι αυτά τα μικρά αστέρια, γύρω από τα οποία περιστρέφονται οι εξωπλανήτες, έχουν διαφορετικές υπεριώδεις ιδιότητες από τον Ηλιο, οι οποίες περιπλέκουν περαιτέρω την έρευνα για εξωγήινη ζωή στα αστρικά τους συστήματα.

Οπως δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Φενγκ Τιαν, «Πριν μπορέσουμε να διεκδικήσουμε την ανακάλυψη της ζωής σε εξωπλανήτες , πρέπει να εξετάσουμε πιο προσεκτικά τα κεντρικά αστέρια γύρω από τα οποία περιστρέφονται αυτοί οι πλανήτες».

Η συσσώρευση των υψηλών επιπέδων του οξυγόνου στην ατμόσφαιρα ενός εξωπλανήτη είναι η πιο πολλά υποσχόμενη ένδειξη για πιθανή εύρεση ζωής σε αυτόν, ωστόσο, η νέα μελέτη εξηγεί ότι αυτό δεν αποτελεί σωστό κριτήριο, αφού το οξυγόνο μπορεί να συσσωρεύεται και στις ατμόσφαιρες άδειων πλανητών.

Ο Φενγκ Τιαν και η ερευνητική ομάδα του χρησιμοποίησαν την ιδέα ενός υποθετικού κατοικήσιμου πλανήτη σε τροχιά γύρω από το άστρο GJ 876 προκειμένου να αποδείξουν τη θεωρία τους.

Οπως εξηγούν: «Στην περίπτωση του συγκεκριμένου άστρου, η ατμόσφαιρα ενός εξωπλανήτη που περιστρέφεται γύρω του, μοιάζει με αυτή που είχε η Γη 2.200.000.000 χρόνια πριν»

Η νέα μελέτη δείχνει επίσης ότι οι προηγούμενες διαπιστώσεις μπορούν να επεκταθούν και σε άλλους εξωπλανήτες που περιστρέφονται γύρω από αστέρια νάνους, όπως το υπεριώδες άστρο GJ 667C το οποίο φιλοξενεί τρεις πιθανά κατοικήσιμους πλανήτες.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου