Πλανήτης με ατμόσφαιρα και σύννεφα έξω από το Ηλιακό μας σύστημα

Εντυπωσιακή αποδείχθηκε η παρατήρηση του εξωπλανήτη Kepler–7b, ενός καυτού Δία που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα υπερήλικο μητρικό άστρο στον αστερισμό Λύρα. Για πρώτη φορά στην ιστορία , οι επιστήμονες παρατήρησαν σύννεφα και ατμόσφαιρα σε πλανήτη έξω από το Ηλιακό μας σύστημα.



Οπως αναφέρει η NASA στο επίσημο δελτίο τύπου που εξέδωσε, σχετικά με τις παρατηρήσεις της για τον Kepler-7b:

«Ο πλανήτης χαρακτηρίζεται από πυκνά σύννεφα στα δυτικά και ξαστεριά στα ανατολικά . Προηγούμενες μελέτες από το Spitzer έχουν βοηθήσει να δημιουργηθούν χάρτες θερμοκρασίας των πλανητών που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από άλλα αστέρια , αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται σύννεφα σε ένα μακρινό κόσμο.»

Οπως δήλωσε ο Μπράις Ολιβερ Ντέμορι απο το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης: «Παρατηρώντας τον πλανήτη με τα τηλεσκόπια Spitzer και Kepler για περισσότερα από τρία χρόνια , ήμασταν σε θέση να δημιουργήσουμε έναν χάρτη αυτπύ του γιγάντιου πλανήτη αερίων. Δεν περιμένουμε να δούμε ωκεανούς ή ηπείρους σε το είδος πλανήτη, αλλά εντοπίσαμε μια σαφή μάζα που ερμηνεύεται ως νεφώσεις»

Συμπληρωματικά, ο Τόμας Μπάρκλει, επιστήμονας στο Ερευνητικό Κέντρο Ειμς της NASA, εξηγεί: «ο Κέπλερ -7b αντανακλά περισσότερο φως από ό, τι οι περισσότεροι γιγάντιοι πλανήτες που έχουμε βρει, γεγονός που αποδίδουμε σε σύννεφα στην ανώτερη ατμόσφαιρα του. Ωστόσο, σε αντίθεση με εκείνα στη Γη , τα σχέδια των νεφώσεων σε αυτόν τον πλανήτη δεν φαίνεται να αλλάζουν πολύ με την πάροδο του χρόνου. Εχει εντυπωσιακά σταθερό κλίμα»

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου