Στα άδυτα του CERN

Για όσους δε γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται, το CERN αποτελεί το μεγαλύτερο εργαστήριο σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο και βρίσκεται στα προάστια της Γενεύης.




Περίπου 6500 επιστήμονες, δηλαδή σχεδόν το 50% των επιστημόνων σ' όλο τον κόσμο που ασχολούνται με τα σωματίδια, χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις του CERN με σκοπό να δώσουν απαντήσεις σε πολύπλοκα επιστημονικά ερωτήματα σχετικά με την ύλη, την προέλευσή της και το σχηματισμό πλανητών και ανθρώπινων μορφών.

Για όσους λοιπόν θα ήθελαν να ρίξουν μια ματιά σε αυτό το φρούριο γνώσης στο οποίο έχει πρόσβαση μια συγκεκριμένη ελίτ, υπάρχει λύση, αφού το εργαστήριο του CERN άνοιξε, «πόρτες» των εγκαταστάσεών του στο Google Street View.

Τώρα μπορεί ο καθένας να πραγματοποιήσει μια εικονική ξενάγηση και να πάρει μια γεύση από τα εργαστήρια, τα κέντρα ελέγχου και τις πολλές υπόγειες σήραγγες που «στεγάζουν» τα εντυπωσιακά πειράματα. Στην ψηφιακή ξενάγηση υπάρχουν ακόμα πανοραμικές εικόνες από τέσσερα πειράματα, καθώς και ο περίφημος επιταχυντής Large Hadron Collider (LHC).

Για να επισκεφτείτε το εργαστήριο πατήστε εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου