Η Βενετία βυθίζεται 10 χιλιοστά κάθε χρόνο

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν αρχίσει να γίνονται ήδη αισθητές στις πιο «ευάλωτες» πόλεις του πλανήτη. Πρόσφατα, Ιταλοί ερευνητές κατάφεραν να υπολογίσουν τον ρυθμό με τον οποίο βυθίζεται η γραφική Βενετία και τα αποτελέσματα από τη δορυφορική λήψη είναι πραγματικά σοκαριστικά.



Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα στην Ιταλία, χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης υπολόγισαν ότι η Βενετία βυθίζεται από φυσικά αίτια με ρυθμό 0,8 έως 1 χιλιοστό ετησίως, ενώ οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες βυθίζουν την πόλη με ρυθμό 2 έως 10 χιλιοστά ετησίως.

Η κατανόηση του φαινομένου είναι εξαιρετικά σημαντική για την αντιμετώπιση του προβλήματος σε συνδυασμό με την άνοδο της στάθμης των θαλασσών και όπως δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Πιέτρο Τεατίνι: «Η Βενετία βρίσκεται σε τόσο κρίσιμη κατάσταση που χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση».


Το πρόβλημα με τη βύθιση της Βενετίας αποκαλύφθηκε πριν από μερικές δεκαετίες, όταν οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η άντληση υπογείων υδάτων συνέβαλε στη βύθιση της πόλης. Ωστόσο, αν και η άντληση υδάτων σταμάτησε πριν πολλά χρόνια, η πόλη εξακολουθεί να βυθίζεται.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δυο σετ δορυφορικών μετρήσεων, από το ιστορικό κέντρο της Βενετίας και την περιοχή που την περιβάλλει. Ο χάρτης που ακολουθεί δείχνει τον ρυθμό μετατόπισης σε χιλιοστά ανά έτος βάσει στοιχείων που συλλέχθηκαν από τον Μάρτιο του 2008 ως τον Ιανουάριο του 2009.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου