Το αόρατο χταπόδι

Το χταπόδι είναι ένας αριστοτέχνης της μεταμφίεσης. Μπορεί να μεταμφιεστεί σε ένα σύνθετο σκηνικό από πολύχρωμα κοράλλια ή μια συστάδα φύκια που κουνιέται στο ρεύμα του ωκεανού.








Για να παρατηρήσετε το φαινόμενο αυτό δείτε το επόμενο βίντεο που γυρίστηκε από τον βιολόγο Roger Hanlon του εργαστηρίου Woods Hole Marine Biology.


Οι ερευνητές μελέτησαν τα χταπόδια Octopus vulgaris και Octopus cyanea στο φυσικό τους περιβάλλον χρησιμοποιώντας μια βιβλιοθήκη από ψηφιακές φωτογραφίες και ένα πρόγραμμα λογισμικού που ξεχωρίζει ομάδες από ίδια χρώματα, φώτα και μοτίβα. Παρατήρησαν ότι τα χταπόδια αποφεύγουν συστηματικά τα μεγαλύτερα οπτικά πεδία και προτιμούν να μεταμφιέζονται σε πέτρες, κοράλλια ή ακόμα και φύκια που διαφέρουν σημαντικά από το γύρω περιβάλλον (νερό).

Πως καταφέρνουν αυτά τα ασπόνδυλα να προσαρμόσουν το σώμα τους τόσο γρήγορα?

Μικρά κύτταρα γεμάτα χρωστικές ουσίες που ονομάζονται χρωματοφόρα και κύτταρα που αντανακλούν φως (ιριδοφόρα και λευκοφόρα), τους επιτρέπουν να δημιουργήσουν αποχρώσεις χρωμάτων, φωτεινότητα και πολωμένο φως για να ξεγελάσουν άλλες μορφές ζωής στον ωκεανό. Παρ'όλα αυτά οι πληροφορίες που αξιοποιούν από το περιβάλλον κατά την στιγμή της μεταμφίεσης αποτελούν σημείο προς συζήτηση.

Η ανακάλυψη των φωτο-αισθητήριων κυττάρων στο δέρμα των κεφαλόποδων δείχνει ότι θα μπορούσαν να είναι σε θέση να ανιχνεύουν και να αντιδρούν στις ιδιότητες ενός αντικειμένου. Μέχρι στιγμής, μόνο μία απόχρωση αυτών των κυττάρων έχει ανακαλυφθεί και έτσι οι επιστήμονες εξακολουθούν να ψάχνουν για περισσότερα στοιχεία σχετικά με τον μηχανισμό μεταμφίεσης.


Μεταφράζει ο Τζορτζ [Planitikos Team]

Πηγή: Josef N, Amodio P, Fiorito G, Shashar N. Camouflaging in a complex environment - Octopuses use specific features of their surroundings for background matching. PLoS ONE 7(5): e37579, 2012. (Σύνδεσμος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου