Ο δεκάλογος της υγιεινής για την ευαίσθητης περιοχή

Μάστιγα αποτελούν για τις γυναίκες τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην ευαίσθητη περιοχή. Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Γυναικολόγων μια στις τρεις γυναίκες ταλαιπωρείται από κνησμο καθώς και από δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις εξαιτίας  διαφόρων φλεγμονών  των γεννητικών οργάνων.Όπως ανέφεραν οι γυναικολόγοι στο «Congress on Women's Health & Disease» αρκετές  φορές   μια φλεγμονή προκαλείται από μικρόβια που μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής ή από μια πρόσφατη θεραπεία με αντιβιοτικά (τα οποία καταστρέφουν τα «φιλικά» βακτήρια, που διατηρούν τα κολπικά ένζυμα σε φυσιολογικά επίπεδα). Για την δυσάρεστη αυτή κατάσταση έχουν ενοχοποιηθεί όμως  και τα  συνθετικά εσώρουχα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς ο γυναικείος κόλπος έχει το δικό του μικρό οικοσύστημα, μέσα στο οποίο ζουν τα ωφέλιμα βακτήρια, που αποτελούν τη χλωρίδα του. To pH του κόλπου σε φυσιολογικές συνθήκες κυμαίνεται από 3.8 σε 4.5 και είναι όξινο, προκειμένου να διατηρείται η ισορροπία. Το όξινο αυτό pH οφείλεται στα παραπάνω υγιή βακτήρια (γαλακτοβάκιλλοι) και αν διαταραχτεί, τότε η ισορροπία χάνεται και ευνοείται η ανάπτυξη κάποιων μικροβίων έναντι άλλων.


Έντονη φαγούρα

Για τον έντονο κνησμό στην ευαίσθητη αυτή περιοχή μπορεί να ευθύνονται τα ακατάλληλα προϊόντα καθαρισμού τα οποία αν αυτά είναι πολύ αρωματισμένα και δεν έχουν ουδέτερο pH  μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία της περιοχής.

Η έμμηνος ρύση, το σπέρμα, η ωορρηξία αλλά και η εμμηνόπαυση μπορούν να μεταβάλλουν το pH της περιοχής δημιουργώντας ξηρότητα στον κόλπο, σύμπτωμα της οποίας είναι και ο κνησμός.


Μακροχρόνια  λήψη αντιβιοτικών

Η  αντιβίωσης ευρέως φάσματος για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μεταξύ άλλων καταστρέφει και «καλά» βακτήρια της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου, με συνέπεια  τον πολλαπλασιασμό παθογόνων μικροοργανισμών (π.χ. candida) που δημιουργούν μολύνσεις.


Συνθετικά εσώρουχα

Η τριβή τους με τα ρούχα δημιουργούν ζέστη και ιδρώτα στην περιοχή, ευνοώντας την ανάπτυξη μικροβίων.


Στενά ρούχα

Δεν επιτρέπουν στην ευαίσθητη περιοχή να «αναπνέει» όσο χρειάζεται, αυξάνοντας την πιθανότητα μυκητιάσεων και φαγούρας.


Αύξηση προγεστερόνης

Η προγεστερόνη αυξάνεται στην εγκυμοσύνη, πριν την περίοδο και με τη λήψη αντισυλληπτικών. Η αύξησή της ευνοεί τον πολλαπλασιασμό μυκήτων.


Κακή υγιεινή της περιοχής

Το επιφανειακό πλύσιμο δεν μπορεί να προφυλάξει  σωστά από τα βακτηρίδια που κρύβονται σε λιγότερα εμφανή σημεία, όπως οι πτυχώσεις της περιοχής.


Αρωματισμένα σερβιετάκια

Όπως και στην περίπτωση των προϊόντων καθαρισμού, οι ουσίες που χρησιμοποιούνται για το άρωμα μπορεί να επιβαρύνουν τους βλεννογόνους και να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις.Ασπίδα σωτηρίας


  • τρώγοντας γιαούρτι: Αν παίρνετε αντιβίωση για μεγάλο χρονικό διάστημα ή υποφέρετε από συστηματικές λοιμώξεις από μύκητες, τα προβιοτικά που περιέχονται σε διάφορα  γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γιαούρτι προστατεύουν από τις μυκητιάσεις.
  • επιλογή  σωστών  εσώρουχων: Τα βαμβακερά εσώρουχα βοηθούν στην εκτόνωση της υγρασίας σε αντίθεση με τα συνθετικά τα οποία, ερεθίζουν την περιοχή και ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων.
  •  προσοχή στα προϊόντα καθαρισμού: Κατάλληλα θεωρούνται τα δερματολογικά σαπούνια με ελαφρώς όξινο pH και φυσικά καταπραϋντικά όπως το χαμομήλι
  • όχι  στα πολλά γλυκά: Οι γλυκοί πειρασμοί  ευνοούν  την αύξηση των επιπέδων σακχάρου στον κόλπο, δίνοντας έτσι τροφή σε ανεπιθύμητους οργανισμούς.
  •  κολπικές πλύσεις: Προστατεύουν από την κολπίτιδα αλλά δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση. Η χρήση τους ενδείκνυται 2 φορές το μήνα. 
  • χρήση προφυλακτικού: Το προφυλακτικό  μεταξύ άλλων αποτρέπει τη μετάδοσή των διαφόρων ιών και βακτηρίων.
  • συχνές αλλαγές: Οι μύκητες πολλαπλασιάζονται σε ζεστό και υγρό περιβάλλον. Γι’ αυτό μην αμελείτε να αλλάζετε εσώρουχο ακόμη και δυο φορές την ημέρα αν χρειαστεί και το καλοκαίρι να αποφεύγετε να φοράτε το βρεγμένο μαγιό σας για πολλές ώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου