Πάνω από 200 νέα είδη ζώων και φυτών ανακάλυψε η WWF το 2011


Μια διαβολική νυχτερίδα και ένας βάτραχος που τραγουδά σαν πουλί είναι δύο από τα 129 νέα είδη που εντοπίστηκαν στην περιοχή του ποταμού Μεγάλου Μεκόνγκ το 2011, όπως ανακοίνωσε η WWF, υπογραμμίζοντας, όμως, πως πολλά από αυτά ήδη απειλούνται.





«Τα καλά νέα είναι αυτές οι ανακαλύψεις, τα άσχημα νέα είναι ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολη στον κόσμο η προστασία και η διάρκεια ζωής ενός είδους στο περιβάλλον» δήλωσε ο Νικ Κοξ υπεύθυνος της WWF για την περιοχή αυτή που περιλαμβάνει το Βιετνάμ, την Καμπότζη, το Λάος, την Ταϊλάνδη, την Μιανμάρ και την κινεζική επαρχία Γιουνάν.

Ανάμεσα στα 129 είδη που ανακαλύφθηκαν είναι μια νυχτερίδα που το ρύγχος της έχει σχήμα σωλήνα και βαφτίστηκε «Βελζεβούλης», εξαρτά την επιβίωσή της από τα τροπικά δάση και είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην αποψίλωση. Μέσα σε 40 χρόνια το 30% των δασών στην περιοχή του Μεγάλου Μεκόνγκ έχουν εξαφανιστεί, σύμφωνα με την έκθεση του WWF.

Αλλά είδη, όπως ο πύθωνας με κοντή ουρά στην Βιρμανία κινδυνεύει από τους λαθροκυνηγούς λόγω του κρέατός του, του δέρματός του, αλλά και γιατί είναι περιζήτητος από εκείνους που επιθυμούν ένα εξωτικό ζώο για συντροφιά.

Ο κατάλογος των νέων ειδών περιλαμβάνει κυρίως φυτά. Ανάμεσα στα ζώα είναι και πέντε αμφίβια, το πιο σπάνιο είναι ένας βάτραχος που τραγουδά και έχει ένα μαύρο και ένα άσπρο μάτι.

Η ανακάλυψη των ειδών αυτών αποδεικνύει την εντυπωσιακή βιοποικιλότητα της περιοχής, όμως τα αναπτυξιακά σχέδια ορισμένων χωρών θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον της, επισημαίνει το WWF.

Ανάμεσα στα σχέδια αυτά είναι και το μεγάλο φράγμα του Σαγιαμπούρι, η κατασκευή του οποίου άρχισε τον περασμένο μήνα στο Λάος.

Πηγή