Ασφαλές δωμάτιο – Safe room

Το ασφαλές δωμάτιο/χώρος (safe room ή panic room), είναι ένας χώρος μέσα στον οποίο μπορούμε να καταφύγουμε σε περίπτωση εισβολής κλεφτών και να προστατευτούμε ή να κρυφτούμε. Επίσης μπορεί να μας προσφέρει ασφάλεια και σε περιπτώσεις σφοδρών καιρικών συνθηκών ή άλλων φυσικών φαινομένων.






Το safe room, δεν μπορεί να είναι ένας οποιοσδήποτε χώρος του σπιτιού μας, αλλά θα πρέπει να έχει επιλεγεί προσεκτικά και να του έχουν γίνει συγκεκριμένες τροποποιήσεις που θα εξυπηρετούν την ασφάλεια των ανθρώπων που θα καταφύγουν σε αυτό. Ας δούμε λοιπόν μερικά από τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει.


Τοποθεσία

Μπορεί να είναι κάποιο συγκεκριμένο δωμάτιο του σπιτιού μας, ένα υπόγειο, ίσως μια σοφίτα ή ακόμα και κάποιος χώρος, εξωτερικά του σπιτιού μας, στον οποίο μπορούμε να καταφύγουμε εύκολα. Αν πρόκειται για ήδη υπάρχον χώρο του σπιτιού, θα πρέπει να επιλεγεί έτσι, ώστε να είναι όσο πιο ασφαλές γίνεται. Δεν πρέπει να έχει καθόλου παράθυρα ή αν αναγκαστικά έχει, αυτά να είναι ασφαλισμένα όσο πιο καλά γίνεται. Θα πρέπει να βρίσκεται κάπου “απομονομένο”, ώστε άλλοι να μην μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση σε αυτό και έτσι να έχουμε αρκετό χρόνο εμείς να καταφύγουμε σε αυτό. Θα πρέπει να είναι προστατευμένο από καιρικά φαινόμενα, ειδικά αν είναι σε εξωτερικό χώρο, όσο πιο καλά μπορούμε.



















Θωράκιση

Ο χώρος που θα επιλέξουμε θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα προστατευμένος από ξένες εισβολές. Για παράδειγμα να έχει μια θωρακισμένη πόρτα ή έστω καλά ασφαλισμένη (με μια αμπάρα ίσως), προστατευμένα παράθυρα (καλύτερα να αποφεύγονται) με κάγκελα/σιδεριές ή και ακόμα οι τοίχοι του να έχουν μεγαλύτερο πάχος. Όσο πιο καλή θωράκιση μπορούμε να έχουμε τόσο πιο δύσκολα ή θα είναι ακατόρθωτο για να εισβάλουν σε αυτό. Σε πιο εξεζητημένες καταστάσεις θα μπορούσαμε να έχουμε ακόμα και μια αντιπυρική θωράκιση για προστασία από πυρκαγιές.

Προμήθειες

Ανάλογα με το σκοπό που προορίζουμε αυτόν τον χώρο, θα πρέπει να έχουμε και τις ανάλογες προμήθειες. Νερό, τροφή, κουβέρτες, υλικά Α’ βοηθειών, οπλισμός κτλ.





Επικοινωνία

Μέσα στον χώρο, θα πρέπει να υπάρχει κάποιος τρόπος να επικοινωνήσουμε με τις αρχές ή άλλους. Ένα σταθερό τηλέφωνο δεν είναι και τόσο καλή επιλογή, καθώς μπορεί να κόψουν την σύνδεση, αλλά καλό είναι να υπάρχει για την περίπτωση των φυσικών φαινομένων, όπου εκεί τα κινητά να μην μπορούν να λειτουργήσουν ίσως λόγω υπερφόρτωσης του δυκτίου. Άλλος τρόπος είναι με κάποιον ασύρματο που είτε επιτρέπεται η ελεύθερη χρήση του ή έχετε άδεια για αυτόν.

Ενέργεια

Ειδικά αν έχετε κάποιο ασύρματο τρόπο επικοινωνίας, θα πρέπει να έχετε κάποιο τρόπο να παρέχετε ενέργεια σε αυτόν και άλλες συσκευές που πιθανώς να χρειάζεστε (φώτα, συναγερμούς, κάμερες, ασύρματους). Μερικές μπαταρίες που φορτίζεται και ελέγχεται συχνά είναι μια καλή λύση ή αν πρόκειται για κάποιον εξωτερικό καλά οργανωμένο χώρο ακόμα και μια γεννήτρια.


Σύστημα παρακολούθησης

Αν σχεδιάζεται τον χώρο αυτόν ειδικά για εισβολές ξένων, θα πρέπει να σκεφτείτε και έναν τρόπο για να μπορείτε να παρακολουθείτε τις κινήσεις τους ή να βλέπετε τον περιβάλλοντα χώρο. Λύσεις υπάρχουν πολλές, κάμερες, μικρόφωνα, web cams. Ίσως είναι μια καλή ιδέα να στήσετε εκεί μέσα, το κέντρο ελέγχου του συστήματος συναγερμού το οποίο πιθανότατα να περιλαμβάνει και κάμερες.
















Ηχομόνωση

Αν δεν θέλετε να σας ακούν αυτοί που βρίσκονται απ’έξω, μια λύση είναι ο χώρος σας να έχει καλή ηχομόνωση.

Υδραυλικές εγκαταστάσεις

Θα χρειαστεί να έχετε μια παροχή νερού, τρόπο αφόδευσης (τουαλέτα) ή έναν νιπτήρα. Όλα αυτά θα σας παρέχουν μια μεγάλη άνεση, ειδικά σε περιπτώσεις που θα χρειαστεί να είστε κλεισμένοι για αρκετές μέρες.

Αέρας

Ανάλογα με τον σκοπό που προορίζεται τον χώρο, θα πρέπει να σκεφτείτε και τον τρόπο να έχετε καθαρό αέρα. Σε πολύ ακριβές κατασκευές αυτού του τύπου, εγκαθιστούν συστήματα ελέγχου/φιλτραρίσματος του αέρα. Φυσικά για τους κοινούς θνητούς, μια μάσκα αερίων είναι ίσως μονόδρομος. Σίγουρα όμως σκεφτείτε και αυτόν τον παράγοντα. Πως δηλαδή θα εξασφαλίσετε να έχετε καθαρό αέρα.

















Εννοείτε ότι το τι μπορεί να κάνει ο καθένας έχει να κάνει με το ποσό που διαθέτει για τον σκοπό αυτό και πόσο χρήσιμο θεωρεί έναν τέτοιο χώρο. Ακόμα και αν δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι το εξεζητημένο, μπορούμε με απλά μέσα και ότι διαθέτουμε να οργανώσουμε ίσως ένα απομονωμένο δωμάτιο όσο πιο καλά μπορούμε.

Πηγή