Θα είναι για πάντα ο Πολικός Αστέρας το Άστρο του Βορρά?


Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι κοιτάζοντας τον νυχτερινό έναστρο ουρανό, εύκολα μπορούμε να προσανατολιστούμε βρίσκοντας τον Πολικό Αστέρα (α της Μικρής Άρκτου) που “δείχνει” τον Βορρά. Όπως όμως υπολόγισε ο Σέρβος Αστροφυσικός Milutin Milankovic, o Πολικός Αστέρας δεν θα είναι για πάντα το Άστρο του Βορρά.






Ο λόγος είναι είναι το φαινόμενο της Μετάπτωσης. Υπεύθυνη για το φαινόμενο είναι η βαρύτητα που ασκούν ο ήλιος και το φεγγάρι στη γη μας η οποία είναι ελαφρώς πεπλατυσμένη και όχι 100% σφαιρική. Ο Milankovic απέδειξε ότι η Μετάπτωση έχει μια περίοδο της τάξης των 26.000 ετών με τον πρώτο βέβαια μελετητή και παρατηρητή  της τον Ίππαρχο το 120 π.Χ.
Η Μετάπτωση προκαλεί μετακίνηση του άξονα της γης κατά 50,26 δεύτερα της μοίρας ανά έτος, κάνοντας την γη να συμπεριφέρεται σαν σβούρα με τον άξονα της να διαγράφει κύκλο. Αυτό σημαίνει ότι με την πάροδο των χρόνων ο Βορράς δεν θα “σημαδεύει” πάντα τον Πολικό Αστέρα, αλλά για την ακρίβεια σε 12.000 περίπου χρόνια θα “βλέπει” τον Βέγγα μετατρέποντάς τον σε Άστρο του Βορρά!

Πηγή