Η μουσικοθεραπεία βοηθά τους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση


Νέα έρευνα που δημοσιεύεται από το University of Kentucky, ανακάλυψε ότι η μουσικοθεραπεία μπορεί να ωφελήσει τους ασθενείς πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από μια εγχείρηση, και ενδεχομένως να μειώσει τον πόνο και το χρόνο ανάρρωσης.








Η επισκόπηση που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Southern Medical Journal’, εξέτασε τη χρήση της μουσικής στα τρία παραπάνω στάδια και φάνηκε ότι η μουσική είχε θετικά αποτελέσματα και στα τρία. Ασθενείς ήταν λιγότερο αγχωμένοι πριν την διαδικασία και ανέκαμψαν πιο γρήγορα και ικανοποιητικά μετά, έχοντας εκτεθεί σε μουσική κατά τη διάρκεια και μετά την επέμβαση. Χρειάστηκαν επίσης λιγότερα ηρεμιστικά φάρμακα και ανέφεραν μεγαλύτερη ικανοποίηση από την ιατρική τους εμπειρία.

Η ερευνήτρια Lori Gooding, δήλωσε ότι στη Βρετανία οι μουσικοθεραπείες χρησιμοποιούν τακτικά παρεμβάσεις με βάση τη μουσική για να βοηθήσουν ασθενείς να ρυθμίσουν τον πόνο και το άγχος και πρόσθεσε ότι οι μουσικοθεραπευτές γνωρίζουν από καιρό ότι η μουσική μπορεί να αποτελεί αποτελεσματικό όπλο για τη ρύθμιση των παραπάνω. Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι παρεμβάσεις με βάση τη μουσική μπορεί να είναι αποτελεσματικές στη μείωση του άγχους, της αντίληψης του πόνου και της πρόσληψης ηρεμιστικών. Προτιμάται μουσική την οποία επιλέγει εκπαιδευμένο προσωπικό επειδή θα πρέπει να ακολουθούνται συγκεκριμένες οδηγίες για την επιλογή για να μεγιστοποιηθεί το θετικό της όφελος και θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και οι προτιμήσεις των ασθενών. Προτείνεται να βλέπουν οι ασθενείς αρκετές λίστες με μουσική και να επιλέγει ο ασθενής σύμφωνα με το γούστο του.




















Σημαντικά στη μουσικοθεραπεία είναι επίσης τα χαρακτηριστικά της μουσικής. Μεταξύ άλλων, ο ρυθμός και ο όγκος μπορούν να ελεγχθούν προσεκτικά για να μεγιστοποιηθεί η θετική της επίδραση. Ήρεμη, απαλή, χαλαρή μουσική έχει φανεί ότι παράγει τα πιο θετικά αποτελέσματα και διευκολύνει τη χαλάρωση και τη μείωση του πόνου στους ασθενείς. Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η μουσική θα μπορούσε να είναι ωφέλιμη στη μείωση του κόστους και τη διάρκεια της διαμονής στις ΜΕΘ. Άλλα ευρήματα δείχνουν ότι ιατρικοί μουσικοθεραπευτές αποτελούν καλούς συμβούλους όταν πραγματοποιούνται επεμβάσεις με βάση τη μουσική. Ειδική εκπαίδευση μπορεί να τους βοηθήσει να ρυθμίζουν καλύτερα τον πόνο και το άγχος σε ασθενείς που χειρουργούνται και έχει προταθεί ότι οι ζωντανές εκτελέσεις στους ασθενείς είναι πιο αποτελεσματικές από την ηχογραφημένη μουσική.

Πηγή