Ασθενέστερα οστά έχουν οι άνδρες με κοιλίτσα


Οι άνδρες με συγκεντρωμένο λίπος γύρω από την κοιλιά τους, τη γνωστή "κοιλίτσα της μπύρας", έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιακό νόσημα ή διαβήτη τύπου 2, αλλά όπως προκύπτει από νέες έρευνες και οστεοπόρωση.






Περισσότεροι από 37 εκατομμύρια Αμερικανοί άνω των 20 ετών είναι παχύσαρκοι, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Στατιστικής της Υγείας. Ενώ η παχυσαρκία συνδέεται με μια σειρά από άλλα προβλήματα υγείας- υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη, άσθμα, υπνική άπνοια και παθήσεις των συνδέσμων- θεωρείται ευρέως ότι οι παχύσαρκοι κινδυνεύουν λιγότερο από οστεοπόρωση.

"Δεν ισχύει αυτό", είπε η δρ. Μίριαμ Μπρεντέλα, ακτινολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης και βοηθός ακτινολογίας-ραδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.
"Όλοι θεωρούν ότι η οστεοπόρωση είναι μία γυναικεία πάθηση. Οι έρευνες ήταν όλες επικεντρωμένες στις γυναίκες και τους άνδρες και κρίθηκαν επαρκείς. Ιδιαίτερα θέλαμε να εξετάσουμε τους νεαρούς άνδρες". Η Μπρεντέλα και η ομάδα της από ερευνητές εξέτασαν 35 παχύσαρκους άνδρες με μέσο όρο ηλικίας τα 34 χρόνια και δείκτη μάζας σώματος 36,5.

Οι άνδρες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: μία με εκείνους που το λίπος τους ήταν κυρίως υποδόριο και μία με εκείνους των οποίων το λίπος βρισκόταν σε βαθύτερη στοιβάδα, κάτω από τον μυϊκό ιστό στη γαστρική κοιλότητα. Το βαθύτερο λίπος είναι εκείνο που προκαλεί τη δημιουργία "κοιλιάς από μπύρα" ακόμη και στους αδύνατους και είναι πολύ πιο επικίνδυνο γιατί το λίπος συγκεντρώνεται ανάμεσα στα εσωτερικά όργανα και συνδέεται άμεσα με την καρδιακή νόσο.

"Αυτό που μας εξέπληξε περισσότερο ήταν ότι οι άνδρες με βαθύ λίπος είχαν σημαντικά πολύ πιο αδύναμα οστά σε σχέση με την άλλη ομάδα. Πρόκειται για άνδρες με τον ίδιο βαθμό παχυσαρκίας και περίπου την ίδια ηλικία", διευκρίνισε η Μπρεντέλα.

Πηγή