Και η φαγούρα είναι κολλητική


Και μόνο το να δει κανείς κάποιον να ξύνεται, είναι αρκετό για να αισθανθεί κι ο ίδιος φαγούρα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, που επιβεβαιώνει ότι η φαγούρα είναι κολλητική, όπως το χασμουρητό.








Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Μάντσεστερ και του Λίβερπουλ «Τζον Μουρς», με επικεφαλής τον καθηγητή νευροεπιστήμης Φράνσις ΜακΓκλόουν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό δερματολογίας "British Journal of Dermatology", σύμφωνα με το BBC, έδωσαν σε 30 εθελοντές να κοιτάξουν εικόνες ανθρώπων που ξύνονταν ή που πάνω τους περπατούσαν μυρμήγκια, καθώς και άλλες ουδέτερες εικόνες.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, οι εικόνες της πρώτης κατηγορίας προκάλεσαν στους εθελοντές την ανάγκη να ξυστούν και οι ίδιοι, επειδή ένιωθαν πλέον φαγούρα. Από όλα τα οπτικά ερεθίσματα, φάνηκε ότι η θέα ενός άλλου ανθρώπου να ξύνεται (άσχετα με την αιτία), αποτελεί κατ’ εξοχήν αιτία φαγούρας για τον παρατηρητή.

Όπως είπαν οι ερευνητές, η χρόνια φαγούρα έχει σημαντικές ψυχολογικές συνέπειες και η νέα μελέτη θα μπορούσε να συμβάλει στην καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Μια άλλη μελέτη, που είχε πρόσφατα δημοσιευτεί στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS) και η οποία είχε μελετήσει τον εγκέφαλο όσων νιώθουν φαγούρα, είχε διαπιστώσει ότι ενεργοποιούνται οι ίδιες εγκεφαλικές περιοχές είτε κανείς ξύνεται ο ίδιος, είτε βλέπει κάποιον άλλο να ξύνεται.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, σε αρκετές περιπτώσεις είναι αρκετό να δει κανείς ένα δυνητικό ερέθισμα (π.χ. ένα μυρμήγκι να περπατά στο έδαφος) για να κολλήσει φαγούρα.

Πηγή