«Σκευωρία» η δολοφονία του φαραώ Ραμσή Γ΄


Ο φαραώ Ραμσής Γ΄, ο θάνατος του οποίου αποτελούσε γρίφο για τους ιστορικούς επί αιώνες, δολοφονήθηκε στο πλαίσιο μιας σκευωρίας για τη διαδοχή του και οι δράστες του έκοψαν το λαιμό, όπως αποκάλυψε μια νέα ανάλυση της μούμιας του.
Οι αξονικές τομογραφίες αποκάλυψαν μια βαθιά και πλατιά τομή κρυμμένη από τους επιδέσμους που κάλυπταν το λαιμό του μουμιοποιημένου φαραώ. Οι επίδεσμοι δεν ήταν δυνατόν να αφαιρεθούν γιατί σε μια τέτοια περίπτωση θα κινδύνευε η ακεραιότητα της μούμιας.

«Τελικά, με την έρευνα αυτή, λύσαμε ένα σημαντικό μυστήριο στην ιστορία της αρχαίας Αιγύπτου», δήλωσε ο Άμπερτ Ζινκ, παλαιοπαθολόγος στο Ινστιτούτο των Βαλσαμωμένων Πτωμάτων και του Ανθρώπου των Πάγων, στην Ιταλία.

Κατά την έρευνά τους οι επιστήμονες ανακάλυψαν και ένα μικροσκοπικό φυλαχτό που είχε τοποθετηθεί μέσα στην πληγή του φαραώ. Όπως εξήγησε ο Ζινκ, πιθανότατα το έβαλαν οι βαλσαμωτές πιστεύοντας ότι θα βοηθούσε να γιατρευτεί η πληγή στην επόμενη ζωή του Ραμσή Γ΄.

Ο Ραμσής Γ΄, ο επονομαζόμενος και «τελευταίος μεγάλος φαραώ», βασίλεψε στην Αίγυπτο από το 1186 έως το 1155 π.Χ. περίπου. Οι ιστορικοί διαφωνούσαν μεταξύ τους και είχαν διατυπώσει πολλές αντικρουόμενες θεωρίες για τα ακριβή αίτια του θανάτου του. Πάπυροι που φυλάσσονται στο Αιγυπτιακό Μουσείο του Τορίνου περιγράφουν ότι η Τίγιε, μια από τις συζύγους του, συνωμότησε για να ανεβάσει στο θρόνο τον γιο της, τον Πεντάβερ. Σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά το σχέδιο αποκαλύφθηκε και οι συνωμότες τιμωρήθηκαν.

Οι ερευνητές εξέτασαν γενετικά και μια μούμια που μέχρι σήμερα δεν γνώριζαν σε ποιον ανήκε και η οποία είχε βρεθεί στον ίδιο ταφικό θάλαμο με τον Ραμσή Γ΄. Αποκαλύφθηκε ότι οι δύο άνδρες ήταν συγγενείς και οι ιστορικοί πιθανολογούν ότι πρόκειται για τον Πενταβέρ, ο οποίος απαγχονίστηκε.

Η μούμια αυτή δεν είχε βαλσαμωθεί με τον συνηθισμένο τόπο, εξήγησε ο Ζινκ. «Δεν του είχαν αφαιρέσει τα όργανα και ήταν τυλιγμένος με δέρμα κατσίκας, κάτι που στην αρχαία Αίγυπτο το θεωρούσαν ακάθαρτο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Ζιν ο Πενταβέρ ενδέχεται να υποχρεώθηκε να αυτοκτονήσει όταν αποκαλύφθηκε ο ρόλος του στη συνωμοσία.

Πηγή