Οι 9 πιο αφιλόξενες πόλεις

Επειδή έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε το περιβάλλον στο οποίο ζούμε δεδομένο, πολλές φορές δεν αντιλαμβανόμαστε ότι όσα για εμάς είναι αυτονόητα για άλλους ανθρώπους είναι απλώς ένα άπιαστο όνειρο.
1. Yakutsk, Σιβηρία


Είναι η πιο κρύα πόλη στον πλανήτη, με θερμοκρασίες που αγγίζουν τους -50°C. Οι χειμώνες κρατούν πολύ και είναι παγωμένοι, με μόλις δεκαπέντε ώρες ηλιοφάνειας ολόκληρο το Δεκέμβριο, κατά το χρόνο που πέρασε.

2. Grozny, Δημοκρατία της Τσετσενίας, Ρωσία


Η πόλη αυτή έχει ουσιαστικά εξαλειφθεί από τα πολλά κύματα των βομβαρδισμών και τη βία. Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και όσοι γλίτωσαν ζουν μέσα σε εγκαταλειμμένα κτίρια χωρίς νερό, θέρμανση ή ηλεκτρισμό. Παράνομη εξόρυξη πετρελαίου λαμβάνει χώρα σε διάφορα τμήματα της πόλης, την οποία ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ονομάζει ως την «πιο κατεστραμμένη πόλη στη γη».

3. Βαγδάτη, Ιράκ


Είναι μια ρημαγμένη πόλη όπου οι εκρήξεις, οι ανατινάξεις και οι σκοτωμοί βρίσκονται σε ημερήσια διάταξη, με πρωταρχικούς στόχους τους Δυτικούς που βρίσκονται στην περιοχή. Επίσης, επιθέσεις αυτοκτονίας και εκατοντάδες τραυματίες συνθέτουν το πολεμικό σκηνικό μιας πόλης που «σβήνει» σιγά σιγά κάτω από τα χαλάσματα, τις ριπές των όπλων και τις βόμβες.

4. Τσερνομπίλ, Ουκρανία


Ένας εγκαταλειμμένος πυρηνικός σταθμός, αρκετή ραδιενέργεια, μερικά από τα μεγαλύτερα ποσοστά καρκίνων στον κόσμο, παραμορφωμένα παιδιά, η αίσθηση της φθοράς είναι μόνο μερικές από τις «παρατεταμένες» υπενθυμίσεις ότι ορισμένοι από τους κατοίκους της πόλης αυτής δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν. Το σκηνικό δραματικό και ο αέρας παγωμένος σε μια πόλη «φάντασμα» του εαυτού της, που διαρκώς θα θυμίζει σε όλους μας τις τραγικές συνέπειες ενός ανθρώπινου λάθους!

5. Dallol, Αιθιοπία


Η ζέστη είναι αποπνιχτική, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που οι συνθήκες διαβίωσης γίνονται πολύ δύσκολες. Το Dallol κατέχει το ρεκόρ για την υψηλότερη μέση θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ σε κατοικημένη περιοχή του πλανήτη (34°C κατά τη διάρκεια ενός έτους).

6. Norilsk, Σιβηρία


Η απουσία των δέντρων εξαιτίας της υπερβολικής ρύπανσης του περιβάλλοντος είναι αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη εντύπωση σε αυτήν τη βορειότερη πόλη της Σιβηρίας. Στο Norilsk έχουν καταγραφεί οι μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου του θείου σε ολόκληρο τον πλανήτη, ενώ η απουσία πρασίνου οφείλεται κατά κύριο λόγο στην τοξική βροχή αλλά στα δηλητήρια που απελευθερώνονται στον αέρα κάθε χρόνο εξαιτίας της μεγάλης παραγωγής μεταλλευμάτων στην ευρύτερη περιοχή.

7. Νταρφούρ, Σουδάν


Ασταμάτητες συγκρούσεις που εκτείνονται διαρκώς τα τελευταία χρόνια έχουν οδηγήσει σε τεράστιες απώλειες ζωών αλλά και στη δημιουργία εκατομμυρίων προσφύγων. Από το 2003, περισσότεροι από 300.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν «εκτοπιστεί» από τα σπίτια τους και ζουν σε στρατόπεδα προσφύγων, που θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα μέρη στη γη από άποψη βιασμών και εκδήλωσης σωματικής βίας.

8. Μπακού, Αζερμπαϊτζάν


Είναι η πιο μολυσμένη πόλη της γης, καθώς υπήρξε το επίκεντρο της σοβιετικής βιομηχανίας χημικών για πολλές δεκαετίες. Πολλά προβλήματα υγείας, γενετικές ανωμαλίες αλλά και ποσοστά καρκίνου κατά 50% υψηλότερα από το μέσο όρο ταλαιπωρούν τους κατοίκους και καθιστούν το Μπακού το λιγότερο αφιλόξενο.

9. Νησί Vozrozhdeniya, Καζακστάν / Ουζμπεκιστάν


Βρίσκεται στη λίμνη Αράλη και είναι πλέον ένα είδος χερσονήσου (και όχι νησί), την οποία μοιράζονται από κοινού το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν. Για πολλά χρόνια (πάνω από 50) υπήρξε τόπος όπου η Ρωσία έκανε διάφορα πειράματα βιολογικών όπλων, με αποτέλεσμα ολόκληρη η περιοχή να έχει μολυνθεί ανεπανόρθωτα, κυρίως με άνθρακα, αποτελώντας το πιο «δολοφονικό» μέρος του πλανήτη. Γνωστό και με την ονομασία «Νησί του Άνθρακα», εγκαταλείφθηκε πλήρως τη δεκαετία του ’90 από τους εργαζομένους και τις οικογένειές τους όταν η πανούκλα, ο ιός Έμπολα και άλλες ασθένειες «θέριζαν» κυριολεκτικά τον πληθυσμό.Διαβάστε παλαιότερο άρθρο: Οι 10 καλύτερες πόλεις για να ζεις.


Πηγή