Ο Ερμής ήταν κάποτε γεωλογικά ενεργός

Τα νέα δεδομένα του σκάφους Messenger της NASA που εξερευνά τον Ερμή δείχνουν ότι ο πλανήτης ήταν κάποτε ιδιαίτερα ενεργός γεωλογικά. Ηταν ένας «δυναμικός κόσμος» όπως αναφέρουν οι επιστήμονες.




Η ανακάλυψη


Στην επιφάνεια του Ερμή υπάρχουν πολλοί μεγάλοι και μικρότεροι κρατήρες προϊόντα της πτώσης αστεροειδών. Οι νέες παρατηρήσεις του Messenger δείχνουν ότι οι κρατήρες έχουν υποστεί αλλοιώσεις εξαιτίας γεωλογικών διεργασιών που λάμβαναν χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τη δημιουργία τους.



«Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι ο Ερμής έχει πολλά κοινά γεωλογικά χαρακτηριστικά με τη Σελήνη. Σχηματοποιήθηκε στην οριστική του μορφή και κατάσταση στις απαρχές της δημιουργίας του ηλιακού μας συστήματος και σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ήταν ένας νεκρός πλανήτης. Τα τελευταία στοιχεία μας δείχνουν ότι υπήρξαν ασυνήθιστα δυναμικές διεργασίες στον πλανήτη γεγονός που υποδεικνύει ότι ήταν ενεργός και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα» αναφέρει η Μαρία Ζούμπερ, του MIT μέλος της ερευνητικής ομάδας που μελετά τα δεδομένα του Messenger.

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι γεωλογικές διεργασίες στον Ερμή ανασχημάτισαν την επιφάνεια του μετά την πτώση των αστεροειδών και τη δημιουργία των κρατήρων. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science.

Η αποστολή


Το Messenger είναι το πρώτο σκάφος που τίθεται σε τροχιά γύρω από τον Ερμή και τον μελετά. Κάνει δύο πλήρεις περιστροφές γύρω από τον πλανήτη κάθε 24 ώρες. Το Messenger έχει καταγράψει μέχρι στιγμής 100 χιλιάδες εικόνες του Ερμή και έχει συλλέξει περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια δεδομένα από μετρήσεις που έχει κάνει στην επιφάνεια του.

Πηγή