Τι θρεπτικά συστατικά έχει το κρεμμύδι;

Αν και το τρώμε συχνά πυκνά το κρεμμύδι, αλήθεια, ξέρετε τι θρεπτικά συστατικά παρέχει στον οργανισμό μας;


Τα κρεμμύδια έχουν και αυτά τα ιδιαίτερα θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό μας. Όσο περίεργο και αν σας φαίνεται, τα κρεμμύδια έχουν μια σεβαστή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Βέβαια όταν έχει υπάρξει μια επεξεργασία από εργοστάσιο κονσερβοποίησης, σίγουρα χάνει μεγάλη ποσότητα από την βιταμίνη που διέθεται. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει σε όλα τα λαχανικά και τα φρούτα.

Κρεμμύδι και βιταμίνη C


Ας μιλήσουμε όμως για λίγο με αριθμούς. Σύμφωνα με την Εθνική Βάση Δεδομένων των τροφίμων (USDA), τα κρεμμύδια είναι μια πάρα πολύ καλή διατροφική επιλογή για λήψη βιταμίνης C.

Δηλαδή, μισό φλιτζάνι φρέσκα ή ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα περιέχουν 5,9 mg βιταμίνης C. Αυτό είναι το 10% της ημερήσιας πρόσληψης.

Δυστυχώς αυτά τα νούμερα μειώνονται, καθώς, σε κονσερβοποιημένα κρεμμύδια, έχουμε 4,8 mg, ενώ στα γνωστά σε όλους μας δαχτυλίδια ή στα κατεψυγμένα, έχουμε 3,3 mg βιταμίνης.

Επίσης, σε μαγείρεμα με υψηλή θερμότητα (το γνωστό σε όλους μας σοτάρισμα), οι απώλειες είναι τεράστιες. Μόλις 0,8 mg βιταμίνης C!

Όπως είδατε πιο πάνω, στις ροδέλες κρεμμυδιού υπάρχει βιταμίνη όπως και στις κονσέρβες.

Υπάρχει όμως ακόμα και στις έτοιμες σούπες κρεμμυδιού τις οποίες γενικά θα πρέπει να τις αποφεύγουμε, γιατί το κρεμμύδι εκεί, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και τα δαχτυλίδια έχουν πολλά κορεσμένα λιπαρά.

Άλλα θρεπτικά συστατικά κρεμμυδιού


Ας αναφέρουμε ότι το κρεμμύδι έχει και άλλα πολύτιμα στοιχεία και θρεπτικά συστατικά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο και φυτικές ίνες. Είναι λαχανικό πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και ιδανικό για την ενυδάτωση του δέρματος. Συνιστάται για δίαιτες και διατροφές. Επίσης έχει συνδεθεί με την πρόληψη πολλών καρδιακών παθήσεων και με μερικά είδη καρκίνου!

Παρόλα αυτά καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι λογικό να γυρνάμε όλοι με ένα κρεμμύδι στο στόμα, όπως κάνουμε με ένα μήλο ή ένα πορτοκάλι. Μπορούμε όμως να το ενσωματώσουμε στην καθημερινή διατροφή μας, μιας και μας παρέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Πηγή