Επτά διατροφικοί μύθοι βρίσκουν απάντησή

Οι συμβουλές όσον αφορά τη διατροφή μας καταφτάνουν από παντού αυτές τις ημέρες, ποτέ, όμως, δεν ξέρουμε κατά πόσο είναι έγκυρες και βασίζονται στην πραγματικότητα ή σε μύθους που διαιωνίζονται.





Ζώντας, λοιπόν, ανάμεσα σε μύθους και αλήθειες, είναι δύσκολο πολλές φορές να αναγνωρίσουμε ποιο από τα δύο ισχύει, έτσι ώστε να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις σχετικά με τη διατροφή και την υγεία μας.

Τα παρακάτω ίσως σας βοηθήσουν να χαράξετε το νέο διατροφικό σας πρόγραμμα, το οποίο αυτή τη φορά δεν θα συμπεριλαμβάνει μύθους και ανακρίβειες.

Γάλα: τελικά μας κάνει καλό ή κακό;




Κάποτε είχε τον χαρακτηρισμό «λευκός χρυσός», στη συνέχεια, όμως, οι απόψεις άρχισαν να διχάζονται όσον αφορά το γάλα και δεν ήταν λίγοι όσοι ισχυρίζονταν ότι τελικά όχι μόνο δεν μας βοηθά απέναντι στην οστεοπόρωση, αλλά μπορεί να μας κάνει και κακό. Αυτό που ισχύει, όμως, είναι ότι όπως κάθε άλλη τροφή, έτσι και το γάλα είναι συμβατό με μερικούς ανθρώπους (παρέχοντάς τους ασβέστιο, πρωτεΐνη και δύναμη) και μη συμβατό με άλλους (προκαλώντας τους φούσκωμα, πέτρες στη χολή, άσθμα και δυσανεξία). Συνεπώς, εξαρτάται από τον οργανισμό του καθενός το κατά πόσο το γάλα θα του κάνει καλό ή θα του προκαλέσει προβλήματα.

Αν τρώμε μόνο φρούτα και λαχανικά θα χάσουμε βάρος πιο γρήγορα;


Βάζουμε στοίχημα ότι θα έχετε πέσει κι εσείς «θύματα» αυτής της λογικής, τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σας. Παρ’ όλο που τα φρούτα και τα λαχανικά στη διατροφή κάνουν πράγματι καλό, όταν καταναλώνονται κατ’ αποκλειστικότητα χωρίς να υπάρχει τίποτα άλλο στο διατροφικό μας πρόγραμμα, τότε το πιθανότερο είναι να μας οδηγήσουν στο να χάσουμε κιλά την πρώτη και δεύτερη εβδομάδα και στη συνέχεια να τα πάρουμε όλα εις διπλούν, όταν το ξαναρίξουμε στο φαγητό επειδή ο οργανισμός μας δεν άντεξε άλλο.

Οι χορτοφάγοι παίρνουν αρκετή πρωτεΐνη;




Όσοι κρατούν τις αποστάσεις τους από το κρέας, μπορούν να πάρουν την απαραίτητη πρωτεΐνη από άλλες πηγές, όπως από τη σόγια, τους ξηρούς καρπούς, τα όσπρια κ.ά. Ισχύει βέβαια το ότι η πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης παρέχει στον οργανισμό τα απαραίτητα αμινοξέα που δεν μπορεί να συνθέσει από μόνος του, κάτι που δεν συμβαίνει με την πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης. Αυτό, όμως, μπορεί να αλλάξει με συνδυασμούς τροφών φυτικής προέλευσης. Για παράδειγμα, η πρωτεΐνη από τις φακές μπορεί να είναι χαμηλότερης ποιότητας, αν συνδυαστεί, όμως, με ρύζι, παρέχει στον οργανισμό τα απαραίτητα αμινοξέα. Οι χορτοφάγοι, λοιπόν, μπορούν να πάρουν την πρωτεΐνη που χρειάζονται με το φακόρυζο, το ρεβιθόρυζο, τα φασόλια με ψωμί ολικής άλεσης, το ταχίνι κ.ο.κ.

Πόσο κακό κάνει η ζάχαρη;


Η αλήθεια είναι ότι η άσπρη ζάχαρη προκαλεί στο άτομο που την καταναλώνει απότομες αυξομειώσεις της ινσουλίνης και του σακχάρου στο αίμα, ενώ δεν είναι λίγοι οι ειδικοί αυτοί που αναφέρουν ότι η ζάχαρη «τρέφει» τον καρκίνο. Από την άλλη, τα σάκχαρα (υδατάνθρακες) των φρούτων και των λαχανικών δίνουν την απαραίτητη ενέργεια στον ανθρώπινο οργανισμό και μας είναι απαραίτητα.

Τρώγοντας μόνο σούπα θα χάσουμε άμεσα βάρος;




Αν θέλετε να χάσετε βάρος, οι σούπες πράγματι μπορούν να σας βοηθήσουν, αν τις καταναλώνετε σας βραδινό γεύμα, όχι όμως αν αποτελούν τη μοναδική τροφή στο διατροφικό σας πρόγραμμα. Ειδικά όσον αφορά τις γυναίκες, οι σούπες μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη κατακράτηση υγρών (λόγω του αλατιού που περιέχουν) και να φέρουν αντίθετα αποτελέσματα. Επίσης, καλό είναι να μην προτιμάτε τις έτοιμες σούπες που είναι γεμάτες νάτριο, αλλά να τις ετοιμάζετε μόνοι σας, δίνοντας προσοχή στη χρήση αλατιού.

Τρώγοντας μόνο ένα γεύμα την ημέρα αδυνατίζουμε πιο εύκολα;


Ο μεταβολισμός χρειάζεται καύσιμο για να δουλεύει, οπότε αναπόφευκτα τρώγοντας μόνο ένα γεύμα την ημέρα, του παρέχουμε ελάχιστο καύσιμο, με αποτέλεσμα στη συνέχεια να μην δουλεύει σωστά και να μην «καίει» τις θερμίδες που θα έπρεπε. Η καλύτερη λύση είναι τα πολλά και μικρά υγιεινά γεύματα κάθε 3 ώρες, που σας κρατούν χορτάτους, μακριά από το τσιμπολόγημα και τα junk food και ταυτόχρονα κρατούν «ξύπνιο» το μεταβολισμό σας.

Το ελαιόλαδο μπορεί να καταναλώνεται ελεύθερα;




Το ελαιόλαδο περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που κάνουν καλό στην καρδιά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να το καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες, καθώς είναι πλούσιο σε θερμίδες. Φροντίστε λοιπόν να το χρησιμοποιείτε συνετά στη μαγειρική σας, να χρησιμοποιείτε 1-2 κουταλιές της σούπας στη σαλάτα και να απολαμβάνετε τα οφέλη του χωρίς υπερβολή.

Πηγή