7 μύθοι για τα δόντια

Ο καθένας έχει μία έτοιμη συμβουλή, όταν πρόκειται για τα δόντια μας. Όλοι νομίζουν ότι γνωρίζουν ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να τα πλύνουμε και πόσο συχνά πρέπει να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο. Διαβάστε 7 λάθη που αφορούν την περιποίηση των δοντιών.


Τα προβληματικά δόντια είναι κληρονομικά


Σίγουρα ο παράγων κληρονομικότητα παίζει ρόλο στην εμφάνιση και στην κατάσταση της οδοντοστοιχίας, όμως ο καθένας είναι υπεύθυνος για την κατάσταση των δοντιών του και μπορεί να τα βελτιώσει ή να τα καταστρέψει. Ακόμη και τα καλύτερα… γονίδια δεν ωφελούν, αν κακομεταχειριζόμαστε την οδοντοστοιχία μας.

Τα βρεφικά δόντια των παιδιών δεν πρέπει να πλένονται σχολαστικά


Αυτό δεν ισχύει. Και τα δόντια των νήπιων πρέπει να τυγχάνουν της ίδιας περιποίησης όπως και αυτά των ενηλίκων. Αυτό γιατί έχουν ακριβώς την ίδια χρησιμότητα κατά τη μάσηση και γιατί η νεαρή οδοντοστοιχία χωρίς την κατάλληλη μεταχείριση μπορεί να αναπτυχθεί λανθασμένα. Έτσι πλένουμε τα δόντια των παιδιών μετά τα γεύματα και οπωσδήποτε πριν να πέσουν για ύπνο.

Τα φθοριούχα διαλύματα δεν είναι σημαντικά


Τα φθοριούχα σκληραίνουν το σμάλτο των δοντιών και εμποδίζουν την ανάπτυξη των βακτηρίων. Επιπλέον, τροφοδοτούν την επιφάνεια των δοντιών με μεταλλικά άλατα και προστατεύουν από την τερηδόνα.
Το δυνατό βούρτσισμα απομακρύνει τα υπολείμματα

Αυτό δεν ισχύει πάντα. Να είστε προσεκτικοί κατά το βούρτσισμα των δοντιών. Αν τα βουρτσίζετε πολύ δυνατά ή χρησιμοποιείτε πολύ σκληρή βούρτσα, υπάρχει κίνδυνος να τραυματίσουμε τα ούλα μας και να χαλάσουμε το σμάλτο των δοντιών.


Αλλάζουμε οδοντόβουρτσα όταν μαλακώνουν τα νήματαΣτην πραγματικότητα κάθε δύο μήνες πρέπει να αλλάζουμε οδοντόβουρτσα, γιατί με το πέρασμα του χρόνου χάνει τη δυνατότητα καθαρισμού. Επίσης την αλλάζουμε έπειτα από μία γρίπη ή κρυολόγημα ή αν τα νήματα χαλαρώνουν.

Καθαρίζουμε τα δόντια μας αμέσως μετά το γεύμα

Έπειτα από ένα γεύμα που περιέχει όξινα, δεν πρέπει να βουρτσίζουμε αμέσως τα δόντια μας, γιατί κινδυνεύουν με απώλεια των μεταλλικών στοιχείων που βρίσκονται στην επιφάνειά τους. Το καλύτερο είναι να πλένουμε τα δόντια μας μισή με μία ώρα μετά τα γεύματα.


Οι τσίχλες καθαρίζουν τα δόντια

Ίσως οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη να υποβοηθούν τη στοματική υγιεινή, με την έννοια ότι εναποθέτουν μεταλλικά ιχνοστοιχεία στην επιφάνεια των δοντιών και τα δυναμώνουν. Όμως οι τσίχλες δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσουν το βούρτσισμα των δοντιών, αφού αυτές εισχωρούν στα κενά και απομακρύνουν τα υπολείμματα των τροφών.


Διαβάστε παλαιότερο άρθρο: Τα 6 συχνότερα λάθη στοματικής υγιεινής

Πηγή