Πολύ παλιά πράγματα που λειτουργούν ακόμα

Συνήθως όλα τα πράγματα της καθημερινότητας έχουν ημερομηνία λήξης. Κάποια στιγμή παύουν να λειτουργούν λόγω της φθοράς. Τα 10 πράγματα που θα δείτε παρακάτω έχουν ξεχάσει να σταματήσουν να λειτουργούν.




Η παλαιότερη λάμπα - Λειτουργεί εδώ και 111 χρόνια




Η παλαιότερη λάμπα του κόσμο λειτουργεί εδώ και 111 χρόνια και υπάρχει μέχρι και fan club με χιλιάδες μέλη και δική της ιστοσελίδα. Την έχουν ονομάσει «Centennial Light» και καίει από το 1901 και βρίσκεται στον Πυροσβεστικό Σταθμό 6 στο Livermore της βόρειας Καλιφόρνιας.

Όλον αυτόν τον καιρό το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που έχει σβήσει και έχει καταγραφεί στο Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες είναι μόλις μια εβδομάδα. Η λάμπα σχεδιάστηκε από τον Adolphe Chailet, ο οποίος συναγωνίστηκε τον Τόμας Έντισον στο ποιος θα φτιάξει την καλύτερη λάμπα.

Η παλαιότερη σκούπα - Λειτουργεί από το 1904




Η παλιότερη γνωστή σκούπα ανήκει στον Χάρι Κοξ και δουλεύει παρά τα 108 χρόνια της. Την έσωσε μαζί με τα αξεσουάρ της πριν την καταστρέψουν για παλιοσίδερα. Η σκούπα κατασκευάστηκε το 1904 από την American Sturtevant και είναι μοντέλο No.4.

Ένα παλιό ψυγείο - 77 χρόνια




Ήταν η εποχή της Μεγάλης Ύφεσης, μια δεκαετία λιτότητας. Έτσι, όταν το 1936 η οικογένεια Kinghorn από το Εδιμβούργο αγόρασε ένα ολοκαίνουργιο ψυγείο ήλπιζε ότι θα αποδεικνυόταν καλή επένδυση. Που να φανταζόντουσαν τότε ότι 77 χρόνια αργότερα το ψυγείο θα εξακολουθούσε να λειτουργεί ακόμα τόσο καλά. Το Frigidaire -ένα μοντέλο του 1935- είναι υποψήφιο για τον τίτλο του αρχαιότερου ψυγείου που δουλεύει ακόμα. Ποτέ δεν χρειάστηκε καμία επισκευή, εκτός από τα περιστασιακά ανταλλακτικά και η τελευταία αντικατάσταση κάποιου ανταλλακτικού έγινε πριν από 30 χρόνια.

Ο παλαιότερος υπολογιστής - Από το 1958




Στην Japans Ikeda Memorial Hall βρίσκεται το FACOM 128B που κατασκευάστηκε το 1958 και λειτουργεί ακόμα και σήμερα, Του έχουν γίνει μικρές αναβαθμίσεις όλα αυτά τα χρόνια για να λειτουργεί, αλλά εξακολουθεί να έχει το ίδιο αρχικό βασικό σύστημα. Το FACOM καταλαμβάνει επιφάνεια 213 τετ. μέτρων και έχει μικρότερη υπολογιστική ισχύ από έναν πραγματικό υπολογιστή. Στόχος της εταιρείας είναι να τον κρατήσει μέχρι το έτος 2016, όταν θα συμπληρώσει το 60ό έτος της λειτουργίας του.

Το παλαιότερο ανθρωποειδές ρομπότ - Κατασκευάστηκε το 1950




Δεν είχε καμία νοημοσύνη και μετακινούταν με μόνο μια αργή, λιπαντική ουσία στα μεταλλικά πόδια του. Είναι όμως ένα από τα πρώτα ανθρωποειδή ρομπότ της Βρετανίας -κατασκευάστηκε λίγο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο- και του έγινε μια μικρή συντήρηση, αφού μαράζωνε σε ένα γκαράζ τα τελευταία 45 χρόνια.

Ο 79χρονος πρώην κατάσκοπος και αξιωματικός της RAF Tony Sale, κατασκεύασε το απίστευτο ύψους 2 μέτρων ρομπότ George, το 1950, για μόλις $ 20, χρησιμοποιώντας παλιοσίδερα από ένα αεροπλάνο που είχε συντριβεί. Την εποχή εκείνη ο κος Sale ήταν μόνο 19 χρονών και το μοντέλο του σε ανθρώπινο μέγεθος, το οποίο μπορούσε να περπατάει και να μιλάει, εξέπληξε τον κόσμο.

Δυστυχώς, οι υπολογιστές της εποχής ήταν πολύ αργοί και μεγάλοι για να δώσουν μνήμη και νοημοσύνη στο ρομπότ και έτσι το πακέταραν και το έβαλαν στο γκαράζ του κ. Sale στο Μπέντφορντ και έμεινε εκεί για να μαζεύει σκόνη. Αλλά πλέον, μετά από σχεδόν 5 δεκαετίες ο κος Sale έβαλε δύο νέες μπαταρίες λίπανε τις αρθρώσεις του και το δημιούργημα του λειτουργεί ξανά.

Η παλαιότερη τηλεόραση της Βρετανίας - Λειτουργεί εδώ και 75 χρόνια




Κατασκευάστηκε το 1936, το μοντέλο Marconi type-702 είναι η παλαιότερη τηλεόραση που λειτουργεί στη Βρετανία. Κόστισε 99,15 λίρες Αγγλίας και αγοράστηκε μόλις 3 εβδομάδες αφότου άρχισε η αναμετάδοση στη Βρετανία. Δεν έχει τηλεχειριστήριο μιας και τότε εξέπεμπε μόνο ένα κανάλι για δύο ώρες την ημέρα.

Μόνο το 30% των στοιχείων της έχουν αντικατασταθεί όλα αυτά τα χρόνια.

Σήμερα κοστολογείτε στις 5.000 λίρες Αγγλίας, αλλά κάποιοι πιστεύουν πως η τιμή της θα ανέβει και άλλο.

Το παλαιότερο φανάρι - Λειτουργεί από το 1932




Στο Ashville του Οχάιο υπάρχει το παλαιότερο φανάρι του κόσμου. Πλέον βρίσκεται σε μόνιμη έκθεση στο Μικρό Μουσείο του Οχάιο, μαζί με άλλα εκθέματα, όπως το μεγαλύτερο λεύκωμα του κόσμου και μια σημαδούρα από το πολεμικό πλοίο Maine.

Το φανάρι -που σχεδιάστηκε από ένα κάτοικο του Ashville, τον Teddy Boor- δεν έχει σταματήσει να λειτουργεί από το 1932 και είχε τοποθετηθεί στη γωνία των οδών Main και Long. Σύμφωνα με το Μουσείο, το φανάρι αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 1982 επειδή όσοι έπασχαν από δαλτονισμό δεν μπορούσαν να ξεχωρίσουν τα χρώματα.

Το παλαιότερο ξενοδοχείο - Δέχεται κόσμο εδώ και 1.300 χρόνια




Πρόκειται για το ξενοδοχείο Ryokan Hoshi στην Ιαπωνία, με ιστορία 1300 χρόνων λειτουργίας. 46 γενιές ιδιοκτητών έχουν αλλάξει όλα αυτά τα χρόνια. Η τοποθεσία για το ξενοδοχείο αποκαλύφθηκε σε έναν βουδιστή μοναχός, τον Taicho Daishi, από μια θεότητα, η οποία τον επισκέφθηκε στον ύπνο του και του είπε ότι το χωριό Awasu διαθέτει μια ευλογημένη, υπόγεια ιαματική πηγή. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε όταν οι χωρικοί του Awasu θεραπεύτηκαν από το νερό της πηγής και σήμερα άνθρωποι από όλο τον κόσμο κολυμπούν στο σπα του ξενοδοχείου.

Το παλαιότερο αυτοκίνητο - Κατασκευάστηκε το 1884




Ένα ατμοκίνητο αυτοκίνητο, που εκτιμάται πως είναι «το παλαιότερο αυτοκίνητο στον κόσμο που ακόμα λειτουργεί», πουλήθηκε τον Οκτώβριο του 2011 σε μια δημοπρασία έναντι 4,6 εκατομμυρίων δολαρίων. Το αυτοκίνητο είχε κατασκευαστεί στη Γαλλία το 1884, περίπου ένα χρόνο πριν οι Γερμανοί Gottlieb Daimler και Karl Benz -ιδρυτές της Daimler (DDAIF) - κατασκευάσουν το πρώτο τους πειραματικό βενζινοκίνητο αυτοκίνητο.


Ο παλαιότερος κινηματογράφος - Άνοιξε το 1909




Το 2009, ο κινηματογράφος Pionier στο Szczecin της Πολωνίας γιόρτασε τα 100α γενέθλιά του. Ο κινηματογράφος που τότε ονομαζόταν Helios Welt-Kino-Theater άνοιξε τις πόρτες του στις 26 Σεπτεμβρίου 1909 με τρεις ταινίες, τις Der Kampf um den Glauben, Pick und Pock και Die Smaragdküste der Bretagne, όταν το εισιτήριο κόστιζε δύο γρόσια.

Οι δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι δεν σταμάτησαν τις παραστάσεις και σταμάτησε να λειτουργεί μόνο για να γίνει ανακαίνιση. Ο κινηματογράφος απαθανατίστηκε σε ένα ποίημα, με την περιγραφή ως "ο καλύτερος μικρός κινηματογράφος, όπου μπορεί κανείς να ξεχάσει τα πάντα."

Το Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες του 2005 εξέδωσε πιστοποιητικό που βεβαιώνει ότι ο Kino Pionier είναι ο παλαιότερος κινηματογράφος στον κόσμο.

Πηγή