Γιατί δεν αρρωσταίνουμε όλοι το ίδιο από τη γρίπη;

Σίγουρα έχουμε παρατηρήσει όλοι μας, πως κάποιος αρρωσταίνει βαρύτερα από τη γρίπη και κάποιος άλλος, την ίδια περίοδο και υπό τις ίδιες συνθήκες, την “περνάει πολύ ελαφριά”. Γιατί κάποιοι άνθρωποι αρρωσταίνουν πιο σοβαρά από τη γρίπη σε σχέση με άλλους;Επιστήμονες ανακάλυψαν για πρώτη φορά μία συγκεκριμένη γονιδιακή ποικιλομορφία, που δίνει απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα. Ερευνητές από το Ινστιτούτο Γενετικής “Wellcome Trust Sanger”, ανακάλυψαν ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη του γονιδίου IFITM3 είναι πολύ πιο συχνή στους ανθρώπους που καταλήγουν στο νοσοκομείο λόγω γρίπης, από ό,τι στον υπόλοιπο πληθυσμό που περνάει τη γρίπη πιο ελαφρά.

Το συγκεκριμένο γονίδιο ελέγχει μια πρωτεΐνη που προστατεύει τα κύτταρα από τους ιούς, όμως μια σπάνια μετάλλαξη του, η οποία μειώνει σημαντικά την παρουσία της εν λόγω πρωτεΐνης κάνει τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού πιο ευάλωτα στον ιό της γρίπης. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι όσοι έχουν αυτή την παραλλαγή του γονιδίου, θα έπρεπε να εμβολιάζονται για τη γρίπη, όπως οι άλλες ομάδες υψηλού κινδύνου.Και όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, που έψαξαν στις γενετικές βάσεις δεδομένων, η επικίνδυνη παραλλαγή του γονιδίου υπάρχει περίπου σε έναν άνθρωπο στους 400. Ενώ μεταξύ όσων νοσηλεύονται στα νοσοκομεία λόγω γρίπης, το ποσοστό, αυξάνει κατακόρυφα σε έναν στους 20. Όταν το γονίδιο IFITM3 υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στον οργανισμό, τότε παρεμποδίζεται η εξάπλωση του ιού της γρίπης στους πνεύμονες, όταν όμως το επίπεδο του γονιδίου είναι μικρότερο, τότε η μόλυνση εξαπλώνεται πιο εύκολα.

Οι δοκιμές με πειραματόζωα από τα οποία είχε αφαιρεθεί τελείως το εν λόγω γονίδιο, έδειξαν ότι αυτά τα ποντίκια αρρώστησαν πολύ πιο σοβαρά. Η απώλεια αυτού και μόνο του γονιδίου αποδείχτηκε ότι επιδείνωνε σοβαρά την μόλυνση των πειραματόζωων από τον ιό και η γρίπη και οδηγούσε ακόμα και στον θάνατό τους.Οι ερευνητές επεσήμαναν την ανάγκη να γίνουν μεγαλύτερες έρευνες πάνω στο ζήτημα και εκτίμησαν ότι αυτό το γονίδιο είναι μόνο ένας από τους παράγοντες που καθορίζουν τη διαφορετική αντίδραση των ανθρώπων στη γρίπη, γιατί δηλαδή άλλοι έχουν μικρότερες αντιστάσεις απέναντι στον ιό και άλλοι μεγαλύτερες.

Όπως έδειξε και η πρόσφατη πανδημία της γρίπης των χοίρων από τον ιό Η1Ν1 την περίοδο 2009-2010, οι περισσότεροι άνθρωποι είχαν ήπια μόνο συμπτώματα όπως βήχα και φτάρνισμα, ενώ μερικοί (ακόμα και, κατά τα άλλα, υγιείς νέοι) αντιμετώπισαν θανάσιμο κίνδυνο ή πέθαναν. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα άτομα με μειωμένη παρουσία του γονιδίου IFITM3 κινδυνεύουν περισσότερο σε μια μελλοντική πανδημία γρίπης.

Πηγή