Λάθος η υπερβολική καθαριότητα

Με τα σύγχρονα είδη υγιεινής, ο αριθμός των κακόβουλων μικροβίων όπου εμείς οι άνθρωποι συναντούμε καθημερινά έχει πέσει κατακόρυφα, ενώ το ποσοστό των αυτοάνοσων ασθενειών και των αλλεργιών έχει εκτοξευθεί. Αυτά τα δυο σχετίζονται;





Οι υποστηρικτές της υπόθεσης υγιεινής σκέφτονται: το ανοσοποιητικό μας σύστημα υποτίθεται ότι θα αναπτυχθει από τα μικρόβια που αντιμετωπίζει, έτσι όταν είναι πάρα πολύ καθαρό ρίχνει τις άμυνες, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά υπερβολικά σε μικρές προσβολές.

Μια νέα μελέτη εφερε στο φως ότι ποντίκια που ηταν εκτεθειμένα σε χώρο χωρίς μικρόβια είχαν ιδιαίτερα υψηλό αριθμό Τ κυττάρων (iNKT) στο παχύ έντερο και τους πνεύμονες, που είναι υπεύθυνα για τις φλεγμονώδες νόσους του εντέρου και του άσθματος, αντίστοιχα.

Οι ερευνητές εντόπισαν ένα μόριο που ονομάζεται CXCL16, το οποίο συνδέεται με τη συσσώρευση των κυττάρων iNKT. Τα κυττάρα iNKT εντοπίζουν ποια κύτταρα φαίνεται να είναι παθογόνα, τι θα μπορούσε να είναι αβλαβές για τα κύτταρα όταν πρόκειται για την φλεγμονώδη νόσο του εντέρου ή του άσθματος και να απελευθερώσει μια πλημμύρα χημικών ουσιών που προκαλούν φλεγμονή. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το CXCL16 συναντιόνται στα "υγιή" ποντίκια, και προτείνουν ότι η κανονική έκθεση μικροβίων καταστέλλει τα επίπεδα των CXCL16 και συνεπώς και τα iNKT κύτταρα.

Είναι ενδιαφέρον, ότι η μικροβιακή έκθεση επηρέασε μόνο το ανοσοποιητικό σύστημα ανάπτυξης κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης περιόδου στην παιδική ηλικία. Η μικροβιακή έκθεση δεν είχε καμία επίδραση στα κύτταρα του iNKT στα ενηλίκα "υγιή" ποντίκια, αλλά απεκατέστησε τα iNKT κύτταρα σε φυσιολογικά επίπεδα στους απογόνους των εγκύων "υγιών" ποντικιών που είχαν εκτεθεί λίγο πριν τη γέννηση.



Ενώ αυτή η μελέτη προσθέσεσε μια συναρπαστική εξήγηση για το πώς η υπόθεση της υγιεινής μπορεί να διαδραματίσει αλλαγές στο σώμα μας, αξίζει να σημειωθεί ότι οι άνθρωποι-παιδιά που ζουν με υπερβολική καθαριότητα δεν είναι ποτέ απαλλαγμενα από τα μικρόβια σε τέτοιο βαθμό οσο τα ποντίκια σε ένα αποστειρωμένο εργαστήριο. Έτσι, δεν είναι ακόμη σαφές ότι η συγκεκριμένη παρενέργεια συμβαίνει πραγματικά στα παιδιά στον πραγματικό κόσμο.

http://www.sciencemag.org