Ο αμμόλοφος που κινείται

Το Great Dune of Pyla που βρίσκεται 60 χλμ. από το Μπορντό, στο Arcachon Bay Area της Γαλλίας, είναι ο ψηλότερος αμμόλοφος στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση έχει 500 μέτρα πλάτος, 3 χιλιόμετρα μήκος και το παράξενο είναι ότι αυξάνεται σε ύψος κάθε χρόνο όλο και περισσότερο.


Ο αμμόλοφος κινείται ασταμάτητα προς την στεριά πιέζοντας αργά το δάσος και καλύπτοντας δέντρα, σπίτια, δρόμους, ακόμα και τμήματα του Τείχους του Ατλαντικού.

Ο ρυθμός της κίνησης δεν είναι σταθερός. Μερικές φορές κινείται γρήγορα (10 μέτρα μέσα σε ένα χρόνο) και μερικές φορές αργά (λιγότερο από ένα μέτρο). Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 57 ετών, ο αμμόλοφος έχει μετακινηθεί περίπου 280 μέτρα με μέσο όρο που αγγίζει τα 4,9 μέτρα ανά έτος.

Αυτή η παράξενη συμπεριφορά της άμμου έχει καλύψει σχεδόν είκοσι ιδιωτικές περιουσίες. Στο βορειοανατολικό τμήμα του αμμόλοφου ένας δρόμος εξαφανίστηκε εντελώς το 1991 ενώ ένα σπιτι θάφτηκε από την άμμο στις 19 Σεπτεμβρίου του 1936.

Το 107 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας Great Dune of Pyla, λόγω της θέσης, της ιδιαιτερότητας και της απροσδόκητη ομορφιάς του, έχει γίνει ένας διάσημος τουριστικός προορισμός με περισσότερους από ένα εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως.














Πηγή