Διάσειση: Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Η διάσειση είναι ένας εγκεφαλικός τραυματισμός που έχει ως αποτέλεσμα έναν άσχημο πονοκέφαλο, τροποποιημένο επίπεδο εγρήγορσης ή απώλεια αισθήσεων. Προσωρινά παρεμβαίνει στον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλος και μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη, την κρίση, τα αντανακλαστικά, την ομιλία, την ισορροπία και το συντονισμό.



Αίτια


Υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο περιστατικά διάσεισης κάθε χρόνο στις ΗΠΑ.

Μια διάσειση προκύπτει όταν το κεφάλι χτυπήσει σε ένα αντικείμενο ή ένα κινούμενο αντικείμενο χτυπήσει το κεφάλι. Μια διάσειση μπορεί να προκληθεί από μια πτώση, αθλητικές δραστηριότητες και αυτοκινητιστικά ατυχήματα. Η σημαντική κίνηση του εγκεφάλου προς οποιαδήποτε κατεύθυνση μπορεί να προκαλέσει διάσειση. Ο χρόνος που ένα άτομο παραμένει αναίσθητο μπορεί να υποδεικνύει τη βαρύτητα της διάσεισης.



Συμπτώματα


Η διάσειση δεν ενέχει πάντα απώλεια των αισθήσεων. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι άνθρωποι με διάσειση δεν παθαίνουν ποτέ συσκότιση. Κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται ποτέ τη διάσειση που έπαθαν.

Τα συμπτώματα κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Μπορεί να περιλαμβάνουν: 


Τροποποιημένο επίπεδο συνείδησης (υπνηλία, δυσκολία αφύπνισης ή παρόμοιες μεταβολές)
Σύγχυση, αίσθημα ελαφρότητας ή αδυναμία ορθής σκέψης
Πονοκέφαλο
Απώλεια των αισθήσεων
Απώλεια μνήμης (αμνησία) των γεγονότων πριν τον τραυματισμό ή αμέσως αφού το άτομο ανακτήσει τις αισθήσεις του
Ναυτία και εμετό
Φώτα που αναβοσβήνουν στο οπτικό πεδίο
Αίσθηση απώλειας χρόνου

Επείγοντα σημεία: 


Μεταβολές στην εγρήγορση και τη συνείδηση
Συσπάσεις (επιληπτική κρίση)
Μυϊκή αδυναμία στη μία ή και τις δύο πλευρές
Έμμονη σύγχυση
Έμμονη απώλεια αισθήσεων (κώμα)
Επαναλαμβανόμενος εμετός
Ανισοκορία
Ασυνήθιστες οφθαλμικές κινήσεις
Προβλήματα βάδισης

Οι τραυματισμοί στο κεφάλι που έχουν ως αποτέλεσμα διάσειση, συχνά σχετίζονται με τραυματισμό στο λαιμό και τη σπονδυλική στήλη. Προσέξτε ιδιαιτέρως όταν μετακινείτε ασθενείς που έχουν τραυματιστεί στο κεφάλι.



Εξετάσεις και Δοκιμασίες


Μια νευρολογική εξέταση μπορεί να δείξει ανωμαλίες. Ο γιατρός θα ελέγξει το μέγεθος των κορών σας.

Οι διαγνωστικές εξετάσεις που μπορεί να εκτελεστούν περιλαμβάνουν:
ΗΕΓ μπορεί να απαιτηθεί εάν συνεχίζονται οι κρίσεις
Αξονική τομογραφία κεφαλής
Μαγνητική κεφαλής

Αντιμετώπιση


Ο γιατρός θα κάνει μια αξιολόγηση του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος (νευρολογική) για να προσδιορίσει τη σωστή αντιμετώπιση για μια ανεπίπλεκτη διάσειση.

Εάν ένα χτύπημα στο κεφάλι στη διάρκεια αθλήματος οδηγεί σε άσχημο πονοκέφαλο, ένα αίσθημα σύγχυσης ή απώλεια αισθήσεων, ένα εκπαιδευμένο άτομο θα πρέπει να προσδιορίσει το πότε ο αθλητής μπορεί να επιστρέψει στους αγώνες.

Εάν ένα παιδί ή νεαρός ενήλικας έχασε τις αισθήσεις του, το άτομο αυτό δεν θα πρέπει να επιστρέψει στο άθλημα για περίοδο 3 μηνών. Υπάρχει αυξημένος ρυθμός εγκεφαλικού τραυματισμού και περιστασιακών θανάτων σε άτομα που είχαν μια διάσειση που είχε ως αποτέλεσμα απώλεια των αισθήσεων.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακεταμινοφαίνη για έναν πονοκέφαλο. ΜΗΝ πάρετε ασπιρίνη, ιβουρποφαίνη, ναπροξένη ή άλλα παρόμοια φάρμακα.

Να τρώτε ελαφρά γεύματα. Η ελαφριά δραστηριότητα στο σπίτι επιτρέπεται. Δεν χρειάζεται να μείνετε στο κρεβάτι. Ωστόσο, αποφύγετε την άσκηση, να σηκώνετε βάρη ή άλλη βαριά δραστηριότητα.

Κρατήστε έναν ενήλικα κοντά σας για 12 -24 ώρες μετά την έξοδο από το νοσοκομείο.

Ο ύπνος επιτρέπεται. Για τουλάχιστον τις πρώτες 12 ώρες, κάποιος θα πρέπει να σας ξυπνάει κάθε 2 ή 3 ώρες. Μπορούν να ρωτούν μια απλή ερώτηση, όπως το όνομά σας, και στη συνέχεια να κοιτούν για αλλαγές στον τρόπο που κοιτάτε ή λειτουργείτε.

Ρωτήστε το γιατρό σας για πόσο θα πρέπει να το κάνετε αυτό.

Μην πίνετε αλκοόλ έως ότου έχετε ανακάμψει πλήρως. Το αλκοόλ μπορεί να επιβραδύνει την ανάκαμψή σας, αυξάνει τον κίνδυνο για άλλο τραυματισμό και κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη λήψη αποφάσεων.

Μια διάσειση με αιμορραγία ή εγκεφαλική βλάβη θα πρέπει να αντιμετωπίζεται στο νοσοκομείο.


Πηγή