Κόκκοι γύρης κάτω από το μικροσκόπιο

Ο Ελβετός μοριακός βιολόγος Martin Oeggerli μελετά αρκετά χρόνια το φυτικό βασίλειο, και ειδικότερα την επικονίαση, δηλαδή την αναπαραγωγική διαδικασία που συντελείται στα φυτά με την ενεργό συμμετοχή της γύρης και των εντόμων.Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γνωρίσει το μαγικό κόσμο των κόκκων της γύρης μέσα από το μικροσκόπιο, ανακαλύπτοντας ένα σύνολο φαντασμαγορικών εικόνων. «Παρ' όλο που η γύρη σχετίζεται με την άνοιξη και την αλλεργική ρινίτιδα, ταλαιπωρώντας πολλούς ανθρώπους, κρύβει μέσα της ένα απίστευτο βασίλειο», λέει ο επιστήμονας.


Ο Martin χρειάστηκε 10 χρόνια για να τελειοποιήσει την ιδέα του, χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο και αφιερώνοντας πολλές ώρες για μια λήψη. Το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό επειδή κανείς δεν φαντάζεται ότι αυτό που βλέπει είναι γύρη!«Οι εικόνες δεν θυμίζουν σε τίποτα αυτό που πραγματικά είναι. Οι περισσότεροι νομίζουν ότι βλέπουν κάποιο περίεργο φυτό σε μεγέθυνση! Όταν καταλαβαίνουν ότι είναι κόκκοι γύρης, η έκπληξή τους είναι μεγάλη», επισημαίνει ο Martin και συμπληρώνει:


«Οι κόκκοι της γύρης είναι διαφορετικοί μεταξύ τους, αποτυπώνοντας στο φακό εκπληκτικές εικόνες, ενώ οι αρχικές λήψεις έχουν γίνει σε ασπρόμαυρο φόντο προκειμένου να αποδώσω κάθε λεπτομέρεια. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού υπολογιστή, πρόσθεσα τα χρώματα».Η συλλογή των φωτογραφιών έλαβε τον τίτλο «Μicronaut» και παρουσιάστηκε πρόσφατα στο περιοδικό «National Geographic», του οποίου ο Martin είναι φανατικός αναγνώστης, αφήνοντας τις καλύτερες των εντυπώσεων!


Διαβάστε προηγούμενο άρθρο: Η κρυφή ομορφιά της επικονίασης

Πηγή