Τα παράξενα σπίτια των Ανασάζι

Οι Ανασάζι ήταν ένας αρχαίος πολιτισμός Αμερικανών ιθαγενών στη Βόρεια Αμερική, που που πιστεύεται ότι έζησαν τον 12ο αιώνα π.Χ. Φημίζονται για τις περίτεχνες κατασκευές τους τις οποίες έφτιαχναν με υλικά την λάσπη ή τα σκάλιζαν σε βράχια σε κάποιο φαράγγι.Χρησιμοποιούσαν τεράστια δοκάρια τα οποία τα κατασκεύαζαν σε πολύ μεγάλη απόσταση από τα σπίτια τους στα βουνά όπου υπήρχε ξυλεία. Έως σήμερα δεν έχει δοθεί απάντηση πως κατάφερναν να μεταφέρουν τους τεράστιους κορμούς μια και δεν γνώριζαν τον τροχό ούτε είχαν άλογα αφού αυτά έφτασαν στην Αμερική μαζί με τους Ευρωπαίους.

Η λέξη Ανασάζι στην γλώσσα των Ναβάχο σημαίνει «οι αρχαίοι». Σήμερα οι κάτοικοι των περιοχών των Ανασάζι είναι οι Χόπι, οι οποίοι εθνικά και πολιτιστικά διαφέρουν αρκετά από τους υπόλοιπους ινδιάνους.

Τα ερείπια των Ανασάζι βρίσκονται σε περιοχές της Νοτιοδυτικής Αμερικής, στο Mesa Verde National Park, στο Canyon de Chelly, στο Dark Wilderness Canyon. Θεωρούνται ιερός τόπος και αντιμετωπίζονται με σεβασμό από τους τους τουρίστες που τα επισκέπτονται.