10 μοναδικά φυσικά φαινόμενα στον ουρανό

Η φύση πολλές φορές μας ξαφνιάζει με φυσικά φαινόμενα μοναδικής ομορφιάς. Δείτε μία λίστα με τα 10 πιο εντυπωσιακά φαινόμενα του ουρανού.







10. Ζώνη της Αφροδίτης (Belt of Venus)


Φυσικό φαινόμενο που παρατηρείται καθαρότερα κατά την ανατολή ή δύση του ηλίου, και κατά την διάρκεια του εμφανίζεται ένα τόξο από ροζ λάμψη που εκτείνεται 10 ° -20 ° πάνω από τον ορίζοντα. Συχνά, η λάμψη διαχωρίζεται από τον ορίζοντα, από ένα σκούρο στρώμα.




9.Ουράνια τόξα φεγγαριού (Moonbows)
Σε νύκτες με πανσέληνο και καθαρό ουρανό είναι δυνατή η δημιουργία ουράνιων τόξων με το φως του φεγγαριού. Το ουράνιο τόξο εμφανίζεται συνήθως μετά από μία βροχερή μέρα, ενώ ο ήλιος λάμπει, την στιγμή που εμφανίζεται. Τα ουράνια τόξα του φεγγαριού φαίνονται σχετικά μικρά και δεν είναι τόσο φωτεινά όπως το ουράνιο τόξο (αφού το φως του φεγγαριού δεν είναι τόσο φωτεινό, όπως το φως του ήλιου).



8. Halo
Είναι ένα χειμερινό φαινόμενο που εμφανίζεται κατά την διάρκεια της μέρας και προκαλείται από τη διάθλαση και ανάκλαση του ηλιακού ή σεληνιακού φωτός πάνω στους παγοκρυστάλλους των νεφών. Την στιγμή του φαινομένου, ο ήλιος περιβάλλεται από ένα μεγάλο κύκλο ουράνιου τόξου.



7. Sun Dog
Είναι ένα φαινόμενο κατά το οποίο ο ήλιος μοιάζει να έχει μια σκιά και στις δύο πλευρές. Το όμορφο αυτό φαινόμενο είναι μια οπτική ψευδαίσθηση που συμβαίνει στην ατμόσφαιρα.



6. Ουράνιο τόξο της φωτιάς
Σχηματίζεται από παγοκρυστάλλους με πεπλατυσμένο σχήμα που βρίσκονται σε υψηλά σύννεφα τύπου cirrus. Υπάρχει ένας μύθος σχετικά με την σπανιότητα του φαινομένου. Το πόσο συχνά γίνεται ορατό εξαρτάται από την τοποθεσία και συγκεκριμένα από το γεωγραφικό πλάτος. Στις ΗΠΑ είναι ένα σχετικά συχνό φαινόμενο που μπορεί να γίνει ορατό αρκετές φορές κάθε καλοκαίρι, ενώ αντιθέτως είναι σπάνιο σε μεσαία γεωγραφικά πλάτη και στην βόρεια Ευρώπη.



5. Πυλώνες φωτός (Light pilars)
Μοιάζουν σαν μετεωρίτες που πέφτουν αλλά το ίχνος τους παραμένει ορατό για αρκετή ώρα ή ακόμη και σαν μια εξωγήινη δύναμη που εισβάλει στον μικρό πλανήτη μας. Στην πραγματικότητα όμως είναι απλά ένα εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο.

Φως και νερό είναι τα μόνα που απαιτούνται για την δημιουργία ενός Πυλώνα Φωτός. Το φως εισέρχεται στην ατμόσφαιρα και έρχεται σε επαφή με πτυχές κρυστάλλων πάγου με αποτέλεσμα να αναπηδήσει. Όταν αυτό το φως προέρχεται από τον ήλιο ονομάζεται ηλιακός πυλώνας (Sun Pillar ή Solar Pillar) και έχει την ίδια διάμετρο και το ίδιο χρώμα με τον ήλιο. Ο Ηλιακός Πυλώνας είναι περισσότερο ορατός λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα.



4. Supermoon
Περίγειο ονομάζεται το σημείο στην τροχιά της Σελήνης που προσεγγίζει περισσότερο την Γη. Η απόσταση της Σελήνης από εμάς δεν είναι ακριβώς πάντα η ίδια επειδή η τροχιά της είναι ελλειπτική και παρουσιάζει εκκεντρικότητες που οφείλονται στην βαρυτική έλξη που ασκούν πάνω της η Γη και ο Ήλιος. Όταν μια Νέα Σελήνη ή Πανσέληνος συμβαίνει πάνω ή πολύ κοντά στο περίγειο της και η απόσταση της από την Γη είναι πολύ μικρότερη από το μέσο περίγειο της τότε έχουμε το φαινόμενο Super Moon. Η μέση απόσταση που η Σελήνη προσεγγίζει την Γη είναι 368,630 χιλιόμετρα. Όταν η Σελήνη πλησιάσει την Γη σε λιγότερα από 361,585 χιλιόμετρα έχουμε μια σούπερ Σελήνη. Με άλλα λόγια, Super Moon είναι μια ιδιαίτερα ισχυρή Νέα Σελήνη ή Πανσέληνος επειδή συμβαίνει πολύ πιο κοντά στην Γη.



3. Σύννεφα Mammatus (“ανώμαλα” σύννεφα ή σύννεφα “μαστοί”)
Σύννεφα Mammatus είναι ένα φαινόμενο κατά το οποίο τα σύννεφα στον ουρανό παίρνουν το σχήμα ανεστραμμένου μπαλονιού ή μοιάζουν με φυσαλίδες. Είναι επίσης γνωστά και ως mammatocumulus (το σύννεφο του μαστού) λόγω των σχημάτων τους. Η εμφάνιση τους είναι συνήθως προάγγελος έντονων καταιγίδων ή ακόμη και ηφαιστειακής στάχτης. Μπορεί να είναι όμορφα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ακίνδυνα.



2. Lenticular clouds
Είναι σύννεφα που έχουν μοναδικό σχήμα, και σου δίνουν την εντύπωση ότι πρόκειται για UFO. Εμφανίζονται σε μεγάλα υψόμετρα, όπως βουνά και γύρω από λόφους.



1. Σέλας


Το φαινόμενο αυτό είναι από τα ωραιότερα που προσφέρει η Φύση σε ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων σε αιφνίδιες εμφανίσεις και με γρήγορες σχετικά μεταμορφώσεις. Το Σέλας τόσο το Βόρειο όσο και το Νότιο παρατηρείται συχνότερα κατά μήκος ζώνης της οποίας το κέντρο απέχει από τους πόλους περίπου 10 μοίρες. Ενώ ακριβώς πάνω από τους Πόλους εμφανίζονται πολύ αραιότερα. Επικρατέστερο χρώμα του Σέλαος είναι γενικά το λευκό. Όταν όμως παρατηρείται χρωματισμένο τότε το κόκκινο επικρατεί στο χαμηλότερο άκρο των ακτίνων που πέφτουν κάθετα, το πράσινο (με μήκος κύματος 5677Α), στο ανώτερο και μεταξύ αυτών το κίτρινο που γρήγορα εξαφανίζεται. Από τη φασματοσκοπική ανάλυση του φωτός των Σελάων παρατηρήθηκαν εντός του φάσματος αυτών 150 γραμμές από τις οποίες η φωτεινότερη και σταθερότερη ανήκει στο στοιχείο κρυπτόν ως και στο Οξυγόνο και στο Άζωτο.



Πηγή