Οι ριγέ φώκιες του Ειρηνικού

Η μοναδική «ριγέ» φώκια στον κόσμο ανήκει στο είδος Ribbon Seal, που είναι γνωστό για τις ιδιαίτερες λευκές λωρίδες που έχει παντού στο δέρμα της.






Οι ρίγες είναι περισσότερο έντονες στα αρσενικά ενήλικα ζώα, ενώ στα θηλυκά οι λωρίδες περιορίζονται αισθητά και είναι λιγότερο εμφανείς. Πιο συγκεκριμένα, οι λευκές ρίγες εμφανίζονται στο λαιμό, στον κορμό και στα δύο μπροστινά πτερύγια, δημιουργώντας μια εντυπωσιακή αντίθεση με το μαύρο δέρμα.



Οι περίεργες «ριγέ» φώκιες ζουν στο Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό, στην Αρκτική Θάλασσα, στις θάλασσες Μπέρινγκ και Τσούκτσι στην Αλάσκα και στη Θάλασσας του Okhotsk στη Ρωσία, ενώ ορισμένες έχουν εμφανιστεί και στο Σιάτλ.



Το μήκος τους φτάνει το 1,5 μέτρα και ζυγίζουν περίπου 80 κιλά, ενώ καταναλώνουν 9 κιλά φαγητό την ημέρα, το οποίο αποτελείται από ψάρια, καλαμάρια και διάφορα καρκινοειδή.



Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου ζουν αποκλειστικά μέσα στο νερό, αναζητώντας την τροφή τους, ενώ από το Μάρτιο έως τον Ιούνιο, βγαίνουν στους πάγους για αναπαραγωγή.



Οι βιολόγοι εκτιμούν ότι ο πληθυσμός τους αγγίζει σήμερα τις 200.000 φώκιες σε παγκόσμιο επίπεδο, με το μεγαλύτερο κομμάτι να ζει στην Αρκτική, αλλά έχει μειωθεί αισθητά σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες, γεγονός που τις καθιστά ως ένα είδος που απειλείται με εξαφάνιση.







Πηγή