Ακτινίδιο: το χειμωνιάτικο διατροφικό θαύμα

Το ακτινίδιο είναι ένα από τα αγαπημένα μας χειμερινά φρούτα και πολύ σωστά διότι οι διατροφική του αξία είναι πολύ μεγάλη. Είναι το φρούτο με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C παρ' όλο που ο περισσότερος κόσμος έχει τη λανθασμένη άποψη ότι είναι το πορτοκάλι.Ο καρπός του ακτινιδίου είναι πλούσιος σε κάλιο μαγνήσιο φώσφορο φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία. Επίσης το ακτινίδιο διασφαλίζει την σωστή πέψη και την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου.

Σύμφωνα με διατροφική έρευνα η μέση κατανάλωση 2 ακτινιδίων ημερησίως, προλαμβάνει τον κίνδυνο θρομβώσεων δηλαδή έχει παρόμοια δράση με την ασπιρίνη.

Πιο συγκεκριμένα:


Πεπτικό σύστημα:
Τα ακτινίδια είναι πλούσα σε φυτικές ίνες. Έτσι καταπολεμούν αποτελεσματικά το φούσκωμα και τη δυσκοιλιότητα. Ακόμα, έρευνες συνδέουν την κατανάλωση ακτινιδίων με ραγδαία μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου τον παχέως εντέρου.Αντιοξειδωτικές ιδιότητες:
Τα ακτινίδια περιέχουν μεγάλες ποσότητες από αντιοξειδωτικά. Η βιταμίνη C, την οποία περιέχουν σε αφθονία αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά υδατοδιαλυτά αντιοξειδωτικά και προστατεύει τον οργανισμό μας από τον σχηματισμό ελεύθερων ριζών.

Άσθμα:
Έρευνες έχουν δείξει πως η συστηματική κατανάλωση ακτινιδίων σε συνδυασμό με μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, προστατεύει ιδιαίτερα τα παιδιά από την εμφάνιση ασθματικών κρίσεων.

Χρόνιες ασθένειες:
Όπως συμβαίνει και με άλλα φρούτα και λαχανικά, η συστηματική κατανάλωση ακτινιδίων, βοηθάει στην μείωση κινδύνου εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων όπως είναι οι καρδιαγγειακές νόσοι, ο καρκίνος, ο διαβήτης τύπου 2 και η παχυσαρκία.Όραση:
Τα ακτινίδια είναι πλούσια σε λουτεΐνη. Τα ακτινίδια έχουν μία από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σε λουτεΐνη, σε σχέση με άλλα φρούτα και λαχανικά και έρευνες έδειξαν πως βοηθούν στην πρόληψη οφθαλμολογικών προβλημάτων και επιδείνωσης της όρασης που σχετίζεται με την ηλικία και την πάροδο του χρόνου.

Χοληστερίνη:
Το ακτινίδιο, όπως και όλα τα φρούτα και τα λαχανικά, όταν καταναλώνονται συστηματικά μειώνουν αποτελεσματικά την κακή χοληστερίνη, θωρακίζοντας την καρδιά και το αγγειακό μας σύστημα.

Πηγή