Το κόκκινο διεγείρει τους άνδρες

Πιο ελκυστικές χαρακτηρίζονται από τον ανδρικό πληθυσμό οι γυναίκες που είναι ντυμένες στα κόκκινα, καθώς σύμφωνα με νέα μελέτη αμερικανών και αυστριακών ψυχολόγων, τους δημιουργούν την αίσθηση ότι δεν θα τους απορρίψουν.




Σύμφωνα με τους ειδικούς, το κόκκινο χρώμα μεταδίδει κρυφά αλλά παρόλα αυτά ισχυρά μηνύματα στους άνδρες, ως προς το πόσο «διαθέσιμη» είναι μια γυναίκα στο ρομαντικό τους κάλεσμα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που τα κόκκινα ρούχα και εσώρουχα έχουν συνδεθεί στη σύγχρονη κοινωνία με μια προκλητική εικόνα.

Το πείραμα της φωτιάς


Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ειδικοί έδειξαν φωτογραφίες γυναικών σε μια ομάδα 96 ανδρών από τις ΗΠΑ και την Αυστρία. Ανάμεσα στις φωτογραφίες υπήρχαν και κάποιες στις οποίες απεικονίζονταν οι ίδιες γυναίκες, φορώντας πότε κόκκινα μπλουζάκια και πότε μπλουζάκια άλλου χρώματος.




Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι άνδρες χαρακτήριζαν τις γυναίκες με τα κόκκινα ελκυστικές ακόμα και αν προηγουμένως όταν τις είχαν ξαναδεί με ρούχα άλλου χρώματος δεν είχαν αποσπάσει εξίσου θερμές κριτικές. Επίσης είδαν, ότι το χρώμα του πάθους δημιουργούσε στους άνδρες την ψευδαίσθηση ότι είχαν περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας στο «παιχνίδι» του φλερτ με τις συγκεκριμένες γυναίκες.

Φλογερή αντίδραση με εξελικτικό υπόβαθρο

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πρόκειται για μια αντίδραση στη θέα του κόκκινου χρώματος με βαθιές ρίζες στην εξελικτική ιστορία των ειδών. Κάτι παρόμοιο άλλωστε συμβαίνει και με τους μπαμπουίνους, με τα θηλυκά να επιδεικνύουν τα κόκκινα οπίσθιά τους όταν αισθάνονται έτοιμα για την αναπαραγωγική διαδικασία.


«Βρήκαμε πραγματικά εντυπωσιακό το πώς η αλλαγή στη μπλούζα μιας γυναίκας μπορεί να έχει τέτοια ισχυρή επίδραση στον τρόπο με τον οποίο η γυναίκα αυτή γίνεται αντιληπτή από τον ανδρικό πληθυσμό» εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης και κοινωνικός ψυχολόγος δρ Ανταμ Πάζντα.

«Πολύ πιθανόν οι γυναίκες να φορούν κόκκινα ρούχα όταν έχουν όρεξη για σεξουαλικές περιπτύξεις. Στην παρούσα φάση εξετάζουμε το ενδεχόμενο αυτό και ήδη τα πρώτα ευρήματα δείχνουν ότι αυτό ακριβώς συμβαίνει» καταλήγει ο ειδικός.

Πηγή