Τα πρώτα εκπαιδευτικά βήματα του σκύλου σας

Από τη στιγμή που έχετε στα χέρια σας το γλυκό σας κουταβάκι, ως σωστός "κουταβογονιός" θα πρέπει να αναλάβετε να το μεγαλώσετε σωστά, ώστε να είναι υπάκουο από την αρχή. Εμείς σας δίνουμε μερικές απλές αλλά πολύτιμες συμβουλές ώστε να ξεκινήσει σωστά η σχέση σας μαζί του.




1) Πριν την απόκτηση του κουταβιού ακόμα, πρέπει να έχουμε ορίσει έναν χώρο μέσα στο σπίτι όπου θα είναι «το σπίτι» του. Αυτό γίνεται είτε με αγορά ειδικού πάρκου για σκυλιά ή kennel (κλουβί μεταφοράς) ή κάποιο μικρό δωμάτιο. Είναι πολύ σημαντικό ο σκύλος να έχει και αυτός «την φωλιά» του μέσα στο σπίτι μας για να αποφευχθεί ένας κύκλος λερωμάτων, καταστροφών και να μπορεί να νιώθει ασφάλεια και να χαλαρώνει κάπου.

2) ...και ο κούταβος ονομάζεται; Το όνομα του σκύλου μας είναι φυσικά το πρώτο που θέλουμε να του μάθουμε! Λογικό και όχι μόνο.. Για να αρχίσουμε να τον εκπαιδεύουμε μέσα στο σπίτι, αρχικά, θα πρέπει για να τονίζεται περισσότερο η εντολή και για να του τραβάμε την προσοχή να λέμε και το όνομα του πριν. Οπότε αρχίζουμε να φωνάζουμε το κουτάβι να έρθει κοντά μας με γλυκιά και ενθουσιώδη φωνή και όταν έρχεται τον επιβραβεύουμε πολύ!



3) Αφού έχει μάθει το όνομα του λοιπόν, μπορούμε να το χρησιμοποιούμε και για να προλαβαίνουμε όλες τις μη αποδεκτές συμπεριφορές πριν γίνουν συνήθειες. Λέγοντας το όνομα του και ένα απόλυτο και αδιαπραγμάτευτο "ΜΗ", δείχνουμε στο κουτάβι μας τι δεν μπορεί να κάνει. (π.χ να ανεβαίνει στον καναπέ, να δαγκώνει άλλα πράγματα πέρα απ τα παιχνίδια του κ.τ.λ.)

4) Σταθεροποιούμε τις ώρες που τρώει το κουτάβι μας. Σημαντικό είναι να μάθει να τρώει τις ώρες που πρέπει και όχι ακατάστατα. Ένα κουτάβι που έχει διαρκώς φαγητό στο πιάτο του είναι επόμενο να λερώνει και ανεξέλεγκτα.



5) Η πάνα δεν είναι πανάκια. Απ' τις πρώτες μέρες που έρχεται το κουτάβι σπίτι μας ξεκινάει ο γολγοθάς της τουαλέτας. Τα ατυχήματα είναι αναμενόμενα. Δεν μαλώνουμε ποτέ το κουτάβι μας όταν βρούμε ένα "ατύχημα" αφού το έχει κάνει καθώς απλά χαλάμε την σχέση μας μαζί του και το σκυλί δεν μαθαίνει τίποτα. Πρέπει το πρώτο καιρό να είναι υπό συνεχή παρακολούθηση και όταν το πιάνουμε να κάνει κάτι του λέμε "ΜΗ" και το πάμε στο μέρος που θέλουμε να του μάθουμε να τα κάνει. Μην επαφίεστε στις πάνες για σκύλους εκτός αν θέλετε ο σκύλος να τα κάνει όλη του την ζωή εκεί και εσείς να μαζεύετε μετά.



6) Εκμάθηση λουριού. Για να μάθει το κουτάβι μας ότι αυτό το μακρύ περίεργο πράγμα είναι το λουρί με το οποίο θα βγαίνει βόλτα και για να μην αντιδράει, πρέπει απ' τις πρώτες κιόλας μέρες να βάζουμε τον οδηγό πάνω στο κολάρο του για λίγα λεπτά και να το αφήνουμε ελεύθερο μέσα στο σπίτι.

7) Κοινωνικότητα=απαραίτητο! Αφού το κουτάβι μας έχει κάνει όλα τα εμβόλιά του και ο κτηνίατρος έχει δώσει το 'οκ' για μακρυνές βόλτες ξεκινάμε να γνωρίζουμε στο κουτάβι μας τον κόσμο! Το πηγαίνουμε βόλτες σε διαφορετικά μέρη για να αποκτά πολλές εμπειρίες από καινούριες μυρωδιές και ήχους. Με αυτό τον τρόπο το συνηθίζουμε σε καταστάσεις ώστε να μην φοβάται αργότερα αλλά να γνωρίζει. Σημαντικό επίσης είναι να συναναστραφεί και με άλλα σκυλιά για να αποκτήσει έναν υγιή και κοινωνικό χαρακτήρα.



8) Αποχωρισμός.. Σταδιακά πρέπει να συνηθίσουμε το κουτάβι μας στην απουσία μας. Ξεκινάμε με το να αποχωρούμε από το σπίτι για λίγα λεπτά και σταδιακά αυξάνουμε το χρόνο που λείπουμε. Με αυτό το τρόπο μειώνουμε τις πιθανότητες άσχημων συμπεριφορών τις ώρες που δεν είμαστε μαζί του.

9) «Τι έφαγες εκεί;!» Ένα απ τα πιο συνηθισμένα προβλήματα πολλών ιδιοκτητών σκύλων είναι το αλόγιστο φάγωμα πραγμάτων. Είναι πολύ σημαντικό από την αρχή να εκπαιδεύσουμε το κουτάβι μας ενάντια σε αυτή την συμπεριφορά. Όταν το βλέπουμε να δαγκώνει κάτι που δεν πρέπει του λέμε "ΜΗ" και του δίνουμε ένα παιχνίδι. Δεν πρέπει να έχουμε πάνω από 2 παιχνίδια ελεύθερα στον χώρο γιατί αν έχουμε πολλά το κουτάβι μας θα τα βαριέται γρήγορα και θα θέλει άλλα. Εάν συνεχίσει το μάσημα μπορούμε να πάρουμε ειδικά σπρέι με αποκρουστική γεύση και καλό θα ήταν αν οι καταστροφές γίνονται όσο λείπουμε να περιορίζουμε το σκυλί στον χώρο του.

tip: Σε ένα κουτάβι μπορούμε να δώσουμε ένα βρεγμένο πανί που το έχουμε βάλει στην κατάψυξη για 1 ώρα.

10) Κύριος στην βόλτα. Για να μην μας πηγαίνει βόλτα αργότερα ο σκύλος μας αλλά να τον πηγαίνουμε εμείς, πρέπει από κουτάβι να ξεκινήσουμε να του μαθαίνουμε να μην τραβάει όταν το βγάζουμε με το λουρί βόλτα. Προσπαθούμε να το έχουμε από τα αριστερά μας λέγοντάς του ΜΑΖΙ και να το επιβραβεύουμε όταν περπατάει δίπλα μας. Έτσι θα απολαμβάνουμε και εμείς και ο σκύλος μας την βόλτα.



Αρχίστε να εκπαιδεύετε το κουτάβι σας μόλις το φέρετε σπίτι. Μάθετέ του τους κανόνες σας, πριν προλάβει να φτιάξει τους δικούς του!

Πηγή